Топкриминалист за случая „Янек“: Изпуснати са много важни моменти в началото, трябва да се използват всички методи –гласни и негласни

Според Ботьо Ботев е подценена и личността на извършителя, за когото има богата оперативна информация, а в момента претърсването не е на правилното място и са нужните други методи

DenNews.bg
31.08.2020
размер на текста:

„Ситуацията е твърде сложна и има много неща, които би трябвало да се кажат такива, каквито са. По моему грешно е подходено още от самото начало на случая. Имаме една информация предварителна за действия, които са престъпни и би трябвало да бъдат разследвани и е щяло да се стигне до истината такава, каквато е“, това каза топ криминалист и бивш шеф на отдел „Убийства“ в МВР Ботьо Ботев в сутрешния блок на БНТ, във връзка с изчезването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница.

Припомняме, че Янек изчезна в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата.

 

На няколко пъти Ботьо Ботев посочи, че за него случаят трябва да бъде разследван като най-тежкото криминално престъпление – убийство, а личността на заподозреният и предварителните оперативни данни са били подценени.


„Още преди да стане събитието има определени предпоставки в отношенията между заподозрян и пострадал. Доколкото ми е известно, сигнали са подавани, но не е отреагирано по отношение на тях. Може би едно подценяване на ситуацията, една недостатъчна оценка на данните и онова, което е станало. Може би, защото постъпват много такива сигнали за проблемни взаимоотношения, но

в този случай става дума за личност, известна в града с неговите действия и съществуваща оперативна информация.

Би трябвало да се подходи съвсем сериозно и професионално. Убеден съм, че, ако това е било направено, нямаше да се стигне до този резултат. Второ, след случая, този път ще бъда малко по-критичен, защото наистина нещата не са отработени така, както трябва, та второ – по време на самото изчезване оценката е била грешна още в първоначалния етап, когато е постъпила информацията, че се касае за отвличане.

Още в онзи момент при тази ситуация и така, както са станали нещата, е трябвало да се мисли за най-лошото - че човекът е бил убит. И тук е трябвало да се включат компетентни специалисти от отдел „Убийства“. Не подценявам дейността на БОП и специално отдела, който работи по отвличанията, но всеки отдел има професионална гледна точка и опит. От моя опит мога да кажа, че разследването на убийствата са айсберга на криминалната дейност“, посочи бившият началник на отдел „Убийства“.


Дали сега разследващите ще успеят да наваксат пропуските и забавянето?

„Винаги съм казвал, че действията е първоначалния етап са изключително важни, а в случая са пропуснати. Пропуснати са много моменти, сигналът е получен веднага. Но онези моменти, които са били пропуснати в оперативен и следствен ход от разследването са пропуснати, а те са съществени, изключително съществени.

Естествено е, след получаване на сигнал да се започне работа, да се събира информация, да се провеждат мероприятия, които да потвърждават една или друга теза. Може да се каже съвсем злободневно последствие, но в тази ситуация, каквато е била, от изключителна важност е онова, което ще се фиксира в първите моменти.


Мисля, че в тази ситуация нещата са ясни и е трябвало да се работи от първия момент в това направление, което е най-вероятното. Да се говори за отвличане е било несериозно към момента. Трябва да се мисли за най-лошото. Разбира се, липсва тяло. Обикновено се казва, когато липсва тяло, липсва убийство, но не е така. Работата трябва да се осъществява, а не да се подхожда така“, обясни още Ботьо Ботев.

 

Той посочи, че следи случая „Янек“, тъй като това е изключително важен и отговорен случай – „касае един добър човек“, каза Ботев.


„При така създалата се ситуацията и на база информацията не може да се мисли за нищо друго, освен за най-лошото. Категорично, дано не съм прав, но считам, че е така.

В първоначалния момент е имало достатъчно информация за момента на изчезване на лицето и начина, по който е изчезнало лицето. Тази информация дава достатъчно данни за оценка и повод да се осъществяват онези целенасочени мероприятия, които трябва да се проведат и то колкото се може по-бързо да се проведат“, каза още ток.


На въпрос какво е мнението му за претърсването на полето над Крайници, което започна от петък, продължи през уикенда и продължава и днес, Ботев отговори така: „За мен не е достатъчно добре оценено, че точно там трябва да се търси. Трябва да се има предвид личността на заподозрения, какви могат да са неговите действия. Има прекалено богата информация в службите за него, що за личност е, какъв опит притежава в криминалната дейност, познанието му в района и оттук нататък да се търси това, което той би направил.
Доно не съм прав, но жалко е за хората, които ходиха в жегата в едно поле, където убеден съм няма да има резултат. Истината трябва да се търси другаде.

Работил съм по много други случаи в района, познавам много добре обстановката, за да се направи извод, че насоката би трябвало да бъде в друга област на района със съвсем други и нестандартни мероприятия, които са необходими съобразно обстановката“.

Бившият началник на отдел „Убийства“ не пожела да конкретизира какви са необходимите и методи и способи, за да не дава излишна информация, която да улесни извършителите на криминални деяния.


„Трябва да се използват всякакви методи и средства – гласни и негласни“, категоричен е Ботев.

Той коментира и срещата на брата на Янек – Марио Миланов с главния прокурор Иван Гешев. „Този разговор може и даде импулс на работата, но за мен лично главният прокурор няма място на местопроизшествието“, посочи Ботев.

 

ДНЕС СТАВА ТОЧНО МЕСЕЦ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ЯНЕК МИЛАНОВ ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети