Туроператори излизат на протест пред Министерски съвет утре

DenNews.bg
03.08.2020
размер на текста:

Туроператори, туристически агенти и екскурзоводи, членове на обединение „Бъдеще за туризма", отново ще протестират пред Министерски съвет на утре, 4 август, от 11:00 ч. Тогава изтича едноседмичният срок за изпълнение на техните искания, едно от които бе среща с премиера Бойко Борисов.
„Настояваме за спешна среща с премиера за изясняване на икономическата обстановка и за набелязване на мерки за предотвратяване на масовите фалити на туроператорите“, заявиха от обединението.
Пакетът от искания, с който бе запознат министърът на туризма Марияна Николова миналия вторник, включва още: финансово оздравяване на сектора и разработване на спешен кризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти и екскурзоводи; незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безусловна безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператори, които осъществяват изходящ туризъм. Тяхната дейност бе спряна на 13.03.2020 г.; разработване на програми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора чрез обучение и преквалификация по линията на европейските програми.
Първият протест на заетите в туризма бе на 28 юли. Техни представители бяха приети от министър Николова, която им обеща подкрепата си, в т.ч. и за съдействие в осигуряването на ликвидни средства за фирмите в сектора. Искането още същия ден бе внесено във финансовото министерство. Последваха срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика. Предлаганите от екипа на министър Сачева мерки за стимулиране на заетостта обаче са неприложими за запазването на квалифицирания и специфичен персонал, зает в туроператорската, турагентска и екскурзоводска дейност.
Настояваме за ангажираността към проблемите на сектора от страна на кабинета и насрочването на среща с министър председателя Бойко Борисов, обобщават от обединение „Бъдеще за туризма".
Протеста е на целият бранш и в него ще се включат членове от всички браншови организации, споделящи исканията!

Обединение „Бъдеще за туризма" е платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 300 неправителствени организации, физически и юридически лица. На практика зад нея стоят около 100 000 заети в сферата на туризма – туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети