119 са новите случаи на коронавирус у нас, Варна е най-голямото огнище в момента

DenNews.bg
03.08.2020
размер на текста:

Според данните от единния информационен портал броят на потвърдените случаи на коронавирус в България е намалял за последното денонощие, което е традиционно за неделя, но като но като процент се отбелязва скок. 

Новооткрити за денонощието са 119 инфектирани – с 27 по-малко от вчерашните. Новите случаи са установени при едва 1491 теста, а заболеваемостта се повишава до 7,98%, 2 пъти по-висока от вчерашните 3,69%. Откритите носители на вируса в България са общо 11 955 души, от които 5147 са активни.
Излекувани през изминалото денонощие са само 24 души, с което оздравелите нарастват до общо 6420. С още 21 души нарастват хората с COVID-19, приети в болници и вече са 814. 46 души са в интензивни отделения (с трима повече от вчера).
Здравните власти предупредиха, че ако хоспитализираните минат 1000 души, здравната система ще започне да изпитва трудности.
Инфектираните медицински служители се увеличават с още 7 души и вече са 691, но не е ясно колко са оздравелите.
С нови 3 жертви, починалите с COVID-19 до момента са 388.
В България досега са направени 272 491 PCR теста.
Варна се очертава като новото голямо огнище на вируса у нас. С 61 нови случая морската столица изпреварва в пъти всички други градове на дневна база. Заразените в града набъбнаха до 791, с което Варна се превърна в третия град с най-много заразени в България. За последните 10 дни в морската столица има над 240 нови случая на коронавирус. Много от новите случаи в града идват от частен дом за стари хора ("Свети Георги", където има вече 82 потвърдени случая към 2 август), където около 1/3 от обитателите са заразени, а вече има и жертви. Предполага се, че заразата е внесена от лекар. Има и 1 потвърден случай в старчески дом "Гергана", тепърва ще излизат проби на нейни контактни лица. Сред инфектираните са и моряци от холандски кораб, акостирал за ремонт във Варна. Те вероятно са се заразили, ходейки по заведения в града. За да се справят с усложнената ситуация, местните болници откриват още десетки легла за пациенти с COVID-19.
Втори за деня е Добрич с 13 нови случая и общо 344 коронавирусни инфекции. Заразените в града растат осезаемо в последния месец, като засега не ги спират дори наложените по-строги противоепидемични мерки. Градът подготвя отварянето на собствена лаборатория за PCR тестове, което много ще улесни и ускори откриването на заразените. Досега пробите се изпращаха за изследване във Варна.
Новите случаи в останалите градове са под двуцифрената граница. В София и Пловдив те са само по 8, като общият им брой в столицата е 3708, а в Града под тепетата инфекциите са 924. По четирима новозаразени има в Кюстендил и Смолян, по трима - във Видин, Русе и Сливен, по двама са във Враца, Габрово и Плевен. В Благоевград, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Ямбол има само по един нов случай.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети