Ето коя съдия пусна Капланов да се прибере вкъщи

DenNews.bg
28.08.2020
размер на текста:

 Коя е съдия Мая Гиздова, която отхвърли днес искането на прокуратурата за постоянен арест на Васил Капланов-Каплата? Това се питат много хора, които не могат да скрият възмущението си от решението на Районен съд-Дупница да остави Капланов да се прибере вкъщи с мярката „домашен арест“.

Всъщност решението на съда, а и коментарът на прокурора по досъдебното производство за държане на боеприпаси срещу Капланов – прокурор Анета Стоева не биха били повод за обществено възмущение, ако не ставаше въпрос именно за бившия гард на Братя Галеви. Макар и все още да не му е повдигнато обвинение за отвличането на Янек Миланов, то има силни съмнения, че той има връзка с изчезването на 43-годишния мъж заради наличието на записи от камери и разказите на самия Янек Миланов пред негови близки, че между двамата има напрежение.

„Макар и тежко по смисъла на Наказателния кодекс криминално престъпление много рядко за същото се взема мярка за процесуална принуда задържане под стража. Но тънкият момент в днешното съдебно заседание се намира в мотивите – няма опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление. Да, Капланов не е обвиняем за отвличането на Миланов все още, но прокуратурата и съдът са част от обществото и би следвало да са наясно, че има опасност от излизането на Капланов от ареста – той ще може да се среща и да комуникира с когото пожелае.

Капланов е личност с висока степен на обществена опасност. Обществено известно е, че той е бивш гард на Братя Галеви. Задължително прокуратурата трябва да протестира днешното решение, защото поведението й иначе ще остане нелогично. Какво се е променило за няколко часа, че прокуратурата първо е счела, че има основание за постоянен арест, а при същите доказателства и обстоятелства тя се оказва съгласна с домашния арест и се чуди дали да протестира мярката домашен арест? При тази мярка Капланов ще контактува свободно с лица, с които пожелае. Пак казваме, че това е личност с висока степен на обществена опасност“, коментира юрист, чието име няма да цитираме.

А ето коя е съдия Мая Гиздова

 

 

Само преди по-малко от 8 месеца името на съдия Мая Гиздова попадна в медиите по друго дело – това срещу полицаите от РУ-Дупница, обвинени в полицейско насилие над арестант.

В средата на месец януари съдия Мая Гиздова отказа да си направи отвод по делото срещу двамата полицаи от РУ-Дупница, обвинени, че са нанесли побой и телесни повреди на арестант.
Искането за отвод на съдия Гиздова бе направено от прокурора по делото Ивайло Василев и адвокатите Балабанов и Петров, представители на пострадалия.

Мотивът им бе е, че дъщерята на съдия Гиздова е секретарка на полицейския началник на Дупница Борислав Динев, който пламенно защитава подчинените си и дори нахлу в Районен съд-Дупница с около 50 въоръжени униформени, за да засвидетелстват подкрепа към обвиняемите.
Според прокурора и адвокатите по това дело съдия Гиздова би следвало сама да се оттегли, но въпреки видимото й притеснение в съдебна зала, тя отказа делото да бъде прехвърлено на друга от наказателните колегии.


Припомняме, че полицаите Стефан Попов и Валери Сотиров са обвиняеми за това, че през месец август 2018 г. са нанесли тежък побой на арестувания след неправилно пресичане в Бобошево Слави Бачев. По време на ударите Бачев е закопчан с белезници зад гърба. Получил множество леки телесни повреди, а единият от униформените е обвинен и че е нанесъл на Бачев средна телесна повреда - счупване на долната челюст, чрез ритник в главата.
Полицаите са привлечени към наказателна отговорност и могат да получат от 2 до 8 години затвор.


Какво представлява мярката домашен арест


Мярката „домашен арест“ означава, че Капланов ще се прибере на адрес, който само посочи. Практиката в такива случаи е да не се осигурява 24-часово полицейско дежурство пред дома на арестанта, а той бива проверяван веднъж дневно дали се намира на съответния адрес.

Арестантът има достъп до телефон и всякаква друга комуникация, може да бъде посещаван. Може да напуска дома си по уважителни причини и след като е попълнил заявление за това и е получил разрешение от съответния съд.

Капланов ще бъде проверяван дали е на адреса от служители на РУ-Дупница, където пък по думите на временно изпълняващия длъжността началник на Главна дирекция Полиция главен комисар Николай Хаджиев тече проверка във връзка с данните, че ефективните следствени и издирвателни действия по случая с Янек Миланов са забавени.

Припомняме, че днес, а по думите на главния прокурор Иван Гешев и в следващите дни ще тече претърсване на 120 кв.км площ, която е определена на база анализ на разследващите отвличането на Янек Миланов, включително екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция Полиция.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети