Васил Капланов-Каплата се прибира вкъщи, нямал никакви притеснения за разследването на изчезването на Янек

DenNews.bg
28.08.2020
размер на текста:

 Васил Капланов-Кпалата се пробира вкъщи с мярка „домашен арест“. Това реши днес Районен съд-Дупница по искането на прокуратурата за налагане на постоянен арест на Кпаланов във връзка с обвинението за държане на боеприпаси.
Говорителят на съда Владимир Владимиров обясни, че в мотивите на съдия Мая Гизодва е записано, че няма данни, че обвиняемият ще се укрие или да извърши друго престъпление. „Разследването е на ранен етап. Досъдебно производство бе образувано преди два дни и то е за държане на боеприпаси“, обясни Владимиров.

Прокурор Стоева обясни, че няма да обжалва решението на съда, тъй като нямало данни Капланов да се укрие или да извърши друго престъпление.

Защитниците на Капланов- адвокатите Ивайло Алексиев и Емил Велинов, обаче ще протестират решението, тъй като смятат, че клиентът им въобще не трябва да бъде с мярка за неотклонение, а ако такава бъде наложена, то това трябва да бъде най-леката – подписка.

 

Адвокат Ивайло Алексиев обясни, че с Капланов адвокатите разговаряли само за досъдебното производство за държане на боеприпаси.

„Съмнявам се, че той ще бъде привлечен по досъдебното производство за отвличане. Не сме разговаряли, но и той и ние сме спокойни. Ако прокуратурата имаше доказателства, то до момента щеше на клиента ни да бъде повдигнато обвинение. Не вярвам това да стане. Той е спокоен. Разговорите ни бяха основно за досъдебното производство за патроните и тази мярка“, обясни Алексиев.

Ако в следващите три дни адвокатите на Капланов внесат протест, то Окръжен съд-Кюстендил ще гледа тяхното искане на 9 септември.

Капланов бе докаран до Районен съд-Дупница с бус на Съдебна охрана минути преди 14 часа днес.

Той запази пълно мълчание и остави без реакция въпросите на журналистите къде е Янек.

Припомняме, че Капланов е последният човек видял Янек в късната вечер на 31 юли, след което Миланов изчезва безследно.


По-рано днес главният прокурор Иван Гешев бе в Дупница, като наблюдаваше един от етапите на претърсването на полето над Крайници, което стана с верига жандармеристи, водени от следови кучета.

Гешев каза, че днес и в следващите дни ще бъдат претърсени 120 кв. километра терени, като те са определени на база анализ на екип от отдел тежки престъпления и убийства към Главна дирекция на полицията.

Главният прокурор обясни още, че полицейските операции, които текат днес в Дупница не са краят, а началото на действия, които да сложат край на мутренските времена.

ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети