Капланов е прекарал нощта в дупнишкия арест, хиляди се молят най-после да стане ясно къде е Янек

DenNews.bg
27.08.2020
размер на текста:

Васил Капланов-Каплата, който бе арестуван вчера в Дупница е прекарал нощта в ареста на полицейския участък в Дупница.
Още от момента на задържането му в края на града в посока Самораново се появяваха информации, че той ще бъде транспортиран към София. Причината за тази версия бе, че арестът бе извършен от маскирани полицаи от столицата.

Както съобщихме вчера, Капланов е прибран в полицията в Дупница, а скоро след задържането му бе извикан екип на Спешна помощ, който да извърши преглед на задържания.


Припомняме, че бившият гард на Братя Галеви е последният човек видял Янек в късната вечер на 31 юли – има записи от камери, които показват, че Миланов е бил в колата на Каплата преди да изчезне.

Затова и вчера първоначалното очакване бе, че арестът на Капланов е във връзка с досъдебното производство за отвличане, образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил. Припомняме, че това е станало със закъснение –едва шест дни след изчезването на Янек прокуратурата е била уведомена и е образувала досъдебното производство.

Във вторник от Главна прокуратура съобщиха, че вече разследването е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.

Във вторник братът на Янек – Марио Миланов се срещна с главния прокурор Иван Гешев, като на срещата бе потвърдено, че дупнишката полиция се е забавила с работата по разследването, като дни наред не са предприемани ефективни издирвателни и следствени действия.

Това бе потвърдено и от съседи, които обясниха, че полицията не ги е потърсила дни наред, за да им бъдат снети показания, въпреки че те са видели Янек да се отдалечава за срещата с Каплата и са били запознати със серията посегателства срещу автомобила и жилището на изчезналия мъж.

 

Днес Марио Миланов изрази надежда след ареста на Капланов най-после да се получи конкретна информация за Янек.
"Надявам се, че Янек е жив и някъде го държат", каза Марио Миланов.
"Полицията в Дупница не е направила нищо в първите часове, след като изчезна брат ми. Това е ценно изгубено време. Брат ми се сблъска с демоните на един човек. Хората в България не са такива. Става въпрос за единици. Хората у нас са добри", категоричен е той.


Хиляди хора от Дупница, страната и чужбина следят случая със затаен дъх и надежда. От вчера групата „Къде е Янек“ във Фейсбук прелива от коментари на надежда най-после Капланов да бъде подложен на ефективен разпит на детектор на лъжата, така че да се получи информация за местонахождението на Янек.

Мнозина изразяват страхове, че арестът на Каплата може да е прах в очите и просто да е опит общественото напрежение заради случая да бъде потушено.

Много са и критиките към действията и по-точно бездействието на дупнишката полиция по случая, като хората продължават да настояват Капланов да бъде транспортиран и разпитван в София.

Появиха се и предложения да бъде организирано претърсване от граждани доброволци. За момента обаче въпросите как и къде да се търси възпират тази идея, като хора изразяват готовност участват като доброволци в претърсване, организирано от полицията.

„Надеждата ни е в столичните криминалисти и психолози. Могат и трябва да достигнат до нужната информация. Направо да го карат Капланов към София. Най-важното е да бъде намерен Янек. Забавянето вече в твърде голямо! Минаха вече 27 дни, дано не е фатално. Дано го държат някъде, молим се“, казват мнозина.

„Ако освободят Капланов днес това ще е подигравка не само с близките на Янек, не само с всички българи – всеки от нас и децата ни може да стане жертва, но ще бъде подигравка и с цялата държавна машина и със службите ни. Все още вярваме, че в системата има почтени и добри професионалисти. Нека си свършат работата. Молим ги! Нека спасим Янек!“, също настояват съпричастни със случая.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети