В Берлин забраниха протестите, насочени срещу мерките за овладяване на пандемията

DenNews.bg
26.08.2020
размер на текста:

 Берлин ще бъде подсигурен с хиляди полицаи по улиците през почивните дни, за да не допусне демонстрации, противопоставящи се на мерките, налагани за предотвратяване на пандемията от коронавируса, след като участниците на неотдавнашния митинг не носеха маски и не спазваха необходимата дистанция, предава Reuters. Андреас Гейзел,министърът на вътрешните работи на регион Берлин, заяви, че властите са решили да забранят протеста, след като са оценили значението на правото на свобода на събранията на фона на необходимостта да се защитават хората от зараза, допълва агенция Фокус.

 

"Все още сме в средата на пандемията с нарастващ брой случаи на инфекцията", каза той. Германия успя да задържи броя на заразените и починалите от COVID-19 сравнително нисък в сравнение с някои други големи европейски страни, но броят на новите ежедневни случаи непрекъснато нараства от началото на юли и се ускорява през последните седмици. Около 20 000 души, включително либертарианци, конституционни лоялисти, крайнодесни привърженици и активисти срещу ваксините демонстрираха в Берлин на 1 август. Гейзел заяви, че организаторите на този протест умишлено са нарушили правилата, които преди това са договорили с полицията, включително носенето на маски и поддържането на социално дистанциране.

„Подобно поведение не е приемливо. Държавата не може да бъде заобиколена“, каза той и добави, че не иска Берлин да бъде сцена за конспиративни теоретици и десни екстремисти. Крайно дясната Алтернатива за Германия (АзГ) заяви, че ще поиска митинг пред Бранденбургската врата срещу ограниченията: „Градският съвет потъпква фундаментални права“, се казва в изявление на берлинското крило на партията. Гейзел заяви, че няколко хиляди полицаи ще патрулират германската столица през уикенда и предупреди за опасност от насилие, като заяви, че той и полицията са получили заплахи.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети