САЩ готови да помагат на европейско разследване за отравянето на Навални

DenNews.bg
26.08.2020
размер на текста:

САЩ изразиха готовност да подкрепят предвождано от Европейския съюз разследване на обстоятелствата около заболяването на руския опозиционен политик Алексей Навални, за което има "много тревожни" предварителни данни, че той е бил отровен. Това се казва в специално изявление на държавния секретар Майк Помпео.
"Ако съобщенията се окажат акуратни, САЩ подкрепят призива на ЕС за подробно разследване и са готови да подпомогнат това начинание. Семейството на Навални и народът на Русия заслужават да видят цялостно и прозрачно разследване, което да доведе до търсене на сметка от отговорните", се казва в текста.


Кремъл обаче заяви, че не вижда смисъл от подобни действия, защото няма никакви убедителни доказателства за покушение.

Малко по-късно външното министерство на Русия заяви, че ръководството на страната е за най-подробно разследване на ситуацията около Навални и определи като дълбоко оскърбителни обвиненията на Запада срещу Москва, че се опитва да скрие истината.
Председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин, бивш високопоставен служител в Кремъл, каза, че Комисията по национална сигурност ще проучи ситуацията, но в контекста на възможна чуждестранна провокация.

Лекарите от берлинската болница „Шарите“, където Алексей Навални бе транспортиран за лечение, обявиха, че има голяма вероятност той да е бил отровен. За това говорят клиничните находки, потвърдени от няколко независими лаборатории, съобщи говорителка на клиниката. Здравословното състояние на Навални е сериозно, но няма непосредствена опасност за живота му, поясняват още от берлинската клиника.

Токсичното вещество още не е идентифицирано, но в организма на Навални били открити следи от холинестеразни инхибитори. Това са широка гама вещества, които влизат в субстанцията на различни лекарства, но също така в пестициди и нервно-паралитични препарати. В момента като противоотрова Алексай Навални получава атропин, съобщиха от „Шарите“.
44-годишният основател на руския Фонд за борба срещу корупцията се почувства зле по време на полет към Москва в четвъртък, 20 август. Самолетът се приземи по спешност, а Навални беше хоспитализиран в Омск. Според лекарите там, причината за влошеното му състояние вероятно е "нарушен метаболизъм". Те не смятат, че опозиционния политик е бил отровен. Според близки до опозиционера обаче е точно обратното. В събота през нощта Навални беше транспортиран до Германия и настанен в университетската клиника "Шарите", където е под полицейска охрана, както заявиха от Федералната криминална служба пред агенция ДПА.
Берлинската университетска клиника "Шарите" е една от най-големите в Европа. Тя разполага с над 3000 легла, а общо 13 000 служители се грижат за близо 800 000 хиляди пациенти годишно. Над половината от германските нобелови лауреати за медицина или физиология са работили в "Шарите".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети