Разследването за изчезналия Янек е взето под специален надзор в София, седмица дупнишката полиция е бездействала

DenNews.bg
25.08.2020
размер на текста:

Разследването за безследно изчезналия и най-вероятно отвлечен Янек Миланов от Дупница е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура-София и от Върховната касационна прокуратура. Това стана ясно на срещата на главния прокурор Иван Гешев с брата на Янек – Марио Миланов.


Близо седмица след изчезването на Янек в късната вечер на 31 юли дупнишката полиция е бездействала – не са извършени никакви активни издирвателни или следствени действия, Окръжна прокуратура е уведомена също със закъснение – досъдебното производство е образувано едва шест дни по-късно, стана ясно още днес.

В момента разследващите се опитват да наваксат както изгубеното ценно време, така и с работата по доказателствата.


Марио Миланов се срещна с главния прокурор в Съдебната палата в София. На срещата присъства и апелативният прокурор на София Радослав Димов.

Главният прокурор увери Марио Миланов, че следи лично разследването и се е запознал с действията, които до този момент се извършват от страна на полицията в Дупница и прокуратурата в Кюстендил.

„Полицията в Дупница не е предприела нищо дни наред. Ни-що! Вижда се, че в момента се извършват действия. Беше ми представен доклад, разбира се без подробности и без да мога да споделя съдържанието му, но е видно, че в момента се действа. Сега въпросът е дали разследващите ще успеят да наваксат изпуснатото ценно, жизненоважно време и изстиването на следите. Никъде в нормалния свят не може да се случи нещо такова – полицията сама да забави действията си и така да затрудни разследването. Не мога да коментирам каква е причината за това, но се натрупват много, много въпроси, на които полицията в Дупница трябва да отговори. Трябва да попитаме умишлено ли е било забавянето. Забавяне, за което от първия момент, в който аз пристигнах в България, ми се казва навсякъде и срещам възмущение за него, включително и от страна на главния прокурор днес“, коментира Марио Миланов.

Припомняме, че той живее в чужбина от години и се прибра по спешност, за да следи отблизо разследването. Всъщност раздвижването по случая съвпада именно с неговото връщане в България – на шестия ден, след като близки обявяват Янек за изчезнал.

Припомняме, че 43-годишният мъж изчезна в късната вечер на 31 юли, като за последно е заснет от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви.
Преди това Янек е подложен на системен тормоз чрез посегателства срещу автомобила и жилището му, а няколко дни преди 31 юли е получил и снимки от гробовете на родителите си. Въпреки че е сигнализирал полицията, до извършителите и поръчителите не е достигнато, а Янек е останал незащитен.
Янек Миланов живее от 17 г. във Франция, не е криминално проявен и няма досег до криминални групировки.
Основната версия за вероятното му отвличане са отношения с бившата съпруга на Капланов, които обаче са били прекратени преди време. Близки дори казват, че тя е имала по-голям интерес към Янек, като включително е продължила да му изпраща съобщения и да му иска приятелство във Фейсбук.

 

„Все още имам надежда, че Янек е жив. Нямам право да губя надежда. Повярвах на главния прокурор, че иска и прави всичко по силите си Янек да бъде намерен. Трябва да намерим Янек! Това е най-важното в момента. Но отново казвам, че трябва да сложим край на този страх, който цари в Дупница. Не е нормално, не е редно едни посредствени страхливци да държат хората в подчинение, да решават човешки съдби и не дай си Боже нещо още по-страшно. Благодаря на всички хора, които изразяват съпричастност, молят се за Янек и не се спират от страха, за да изкажат мнение. Благодаря на всички, които подкрепят групата „Къде е Янке“ във Фейсбук. Благодаря на всички, които се включиха в шествието на 21 август. Надяваме се, правим всичко по силите си и продължаваме. Продължаваме, за да намерим Янек“, каза още Марио Миланов.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети