Пациенти в Нидерландия и Белгия са повторно заразени с коронавирус

DenNews.bg
25.08.2020
размер на текста:

Пациент в Нидерландия и друг в Белгия са потвърдени с повторно заразяване с коронавирус, съобщи във вторник нидерландският национален оператор NOS, позовавайки се на вирусолози, цитиран от "Ройтерс".
Това се случва след доклад от изследователи в Хонконг тази седмица за човек там, който се е заразил отново четири месеца и половина, след като е обявен за възстановен.
NOS цитира вирусоложката Марион Коопманс, която обяснява, че холандският пациент е по-възрастен човек с отслабена имунна система.
Повторна инфекция, както в холандските, белгийските и хонконгските случаи, изисква генетично тестване на вируса както при първата, така и при втората инфекция, за да се види дали двата вируса се различават.
Коопманс, съветник на холандското правителство, заяви, че се очакват повторни инфекции. "Ако някой се появи с повторна инфекция, това не ме притеснява. Но трябва да разберем дали се случва често."
Белгийският пациент има леки симптоми, но това "не е добра новина", коментира вирусолога Марк Ван Ранст.
Той обясни, че случаят показва, че антителата, които пациентът е развил по време на първото заразяване, не са били достатъчни, за да предотвратят втори случай с малко по-различния вариант на вируса.

Не е ясно дали подобни случаи са редки или има "много повече хора, които биха могли да се заразят повторно след шест или седем месеца".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети