СЗО: Деца на 5 и под 5 години да не носят маски

DenNews.bg
23.08.2020
размер на текста:

СЗО препоръчва децата на 5 и под 5 години да не носят маски.

В бюлетина също така се посочва, че при спортни занимания и физически упражнения, включително и игри на площадката не трябва да се носят маски, но трябва да се съблюдават мерките за дистанция и други санитарни мерки. Световната здравна организация (СЗО) и Уницеф - Детски фонд на обединените нации ,препоръчаха децата над 12 години да носят маски по време на пандемията на COVID-19. Препоръката е публикувана на сайта СЗО. 

Според нея деца над 12 години трябва да носят маски при същите условия както и възрастните, както и в случаитеq когато няма гаранции за съблюдаването на дистанция от поне един метър, и в районите, където предаването на вируса е голямо.

За носенето на маски от децата във възрастовата група 6 - 11 години се отбелязва, че това зависи от редица обстоятелства, включително и от "способността на детето да го прави безопасно и по правилата", както и да бъде съобразено с потенциалното влияние на носенето на маски върху обучението и психосоциалното развитие на детето. Трябва да бъдат отчетени такива фактори като наличието или отсъствието на масово предаване на вируса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети