Лукашенко нареди на полицията да потуши протестите

DenNews.bg
19.08.2020
размер на текста:

 Беларуският президент Александър Лукашенко нареди на полицията да потуши протестите в столицата Минск, сигнализирайки за ескалация след седмица и половина масови демонстрации срещу неговото управление, съобщава "Ройтерс".

Заповедта на Лукашенко е в момент, когато лидерите на ЕС провеждат спешна среща на високо равнище за политическата криза в Беларус, най-лоялна съседка на Русия, която силно военизира границите си с ЕС.

"В Минск вече не трябва да има никакви безредици. Хората са уморени. Хората искат спокойствие и тишина", обясни Лукашенко.

Той нареди "на Държавния граничен комитет, да засили защитата на държавната граница по целия периметър, за да се предотврати влизането на бойци, оръжия, боеприпаси, пари от други държави в Беларус за финансиране на безредиците". Западните политици се опитват да избегнат ескалация като кризата в Украйна преди шест години, когато насилие на проруски лидер доведе до неговия крах в народно въстание, последвано от руска военна интервенция и най-смъртоносният продължаващ конфликт в Европа.

"Насилието трябва да спре и трябва да се започне мирен и всеобхватен диалог. Ръководството на Беларус трябва да отразява волята на хората", написа Шарл Мишел, председател на срещата на върха на ЕС.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел смята, че на белоруския президент му "липсва демократична легитимност" и ЕС не призна резултатите от изборите в тази страна.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети