ФБР се включва в разследването на адската експлозия в Бейрут

DenNews.bg
13.08.2020
размер на текста:

Американския заместник-секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл коментира, че Федералното бюро за разследвания - ФБР се присъединява към ливански и други международни следователи в проучването за взрива на пристанището в Бейрут.
Хейл заяви по време на посещение в един от засегнатите квартали в Бейрут в четвъртък, че ФБР ще участва по покана на ливанските власти.
Той обяснява, че участието в разследването е един от начините, САЩ да помогнат на Ливан за справяне с последствията от експлозията.
Хейл пристигна в Ливан в четвъртък и предстои да се срещне с ливански служители през следващите два дни.

По-рано днес парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение, наложено от правителството след мощната експлозия. Извънредното положение дава правомощия на властите да потиснат протестите, информира АФП.

В социалните мрежи се разпространиха призиви протестиращи да попречат на депутатите да заседават - първо събрание от експлозията на 4 август, която унищожи голяма част от столицата.

Но малък брой протестиращи се отзоваха тази сутрин, преди официалните посещения на френския военен министър Флоранс Парли и Дейвид Хейл, американски дипломат.
Полицията превъзхождаше като численост дузината протестиращи, които се събраха пред парламента, съобщи кореспондент на световната осведомителна агенция.

Демонстрантите се опитаха да спрат автомобилите с депутатите, но не успяха и в парламентът беше събран необходимият кворум.

Силната експлозия, която уби 171 души и рани най-малко 6500 души, възроди призивите за промяна на дългогодишната политическа система в страната. Много политици са бивши бойци от гражданската война от 1975 до 1990 г.

На 4 август две експлозии възникнаха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом в резултат на изключително мощната втора експлозия. Взривът е свързан с около 2750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на около 1,2 килотона тротилов еквивалент. Амониевият нитрат е бил конфискуван от ливанското правителство от кораб и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 г. без необходимите мерки за безопасност. Експлозиите предизвикаха земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа. Ливанските власти разследват няколко причини за трагедията: външна намеса, небрежност или инцидент.

Разследване на АФП е установило, че до деня преди експлозията официални представители са отправили предупреждения за товара, но никой нищо не е направил въпреки страховете на експерти, че може да причини голям пожар.

Днес парламентът също одобри оставката на седем депутати, които се оттеглиха миналата седмица заради експлозията.

Извънредното положение позволява на армията да затваря обществени места и да забранява събирания, които представляват заплаха за националната сигурност. Също така разширява юрисдикцията на военните съдилища за сметка на гражданските. Армията може да нахлува в частни жилища по всяко време и да налага домашен арест.

Хасан Диаб подаде оставка като премиер в понеделник на фона на протести след инцидента.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети