Съдът отмени глоба, наложена от Община Дупница на „Феникс“ за боклуците при магистралата

DenNews.bg
13.08.2020
размер на текста:

Районен съд-Дупница отмени глоба, наложена от Община Дупница на фирмата за вторични суровини „Феникс-Дупница“, от чиито отпадъци преди година тръгна голям пожар, който нанесе значителни щети на моста на АМ "Струма".
Глобата от 4000 лева е наложена на шефа на фирмата Кольо Илиев от Общината, след като той отказал да почисти отпадъците на терена при пътното съоръжение седмица след пожара.
Решението на съда можа да се обжалва от Общината.

Пожарът в депото на “Феникс“ в Дупница стана точно преди година, виадуктът беше повреден сериозно - пораженията бяха по 13 колони, три носещи греди и два еркера. Възстановяването им струва около 1,8 млн. лева. В деня след пожара 8-членна комисия на Общината констатирала, че на площадката - върху два държавни и един общински терен, има хиляди тонове непочистен боклук - опаковки и блистери от фармацевтичния завод в Дупница.
Даден е 7-дневен срок боклукът да бъде почистен. Кольо Илиев не го направил и му е съставен акт за 4000 лева.
Съдът счита, че комисията, издала наказателното постановление, не е описала обстоятелствата и фактологията, при които е констатирано нарушението по Закона за управлението на отпадъците. Както и не е уточнено дали става въпрос за изхвърлен или за съхраняван боклук.
Проблемът кой ще почисти над 5000 тона отпадъци, които продължават да се извисяват на камари на моста край магистралата все още не е решен. “Феникс“ прехвърлят отговорността на Общината, а тя от своя страна не желае да разчисти тоновете блистери, тъй като след това може да бъде обвинена в кражба на суровина. Припомняме, че Общината се позовава на съдебно решение, според което отпадъкът има собственик и той е „Феникс-Дупница“.

Фирмата е многократно санкционирана и заради това, че без позволение е разположила отпадъци за рециклиране на имоти, които са държавна и общинска собственост. В момента обаче извинението на фирмата е това – теренът е на Общината.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети