Китайка се е разболяла за втори път от новия коронавирус

DenNews.bg
13.08.2020
размер на текста:

Китайка е с положителен тест за новия коронавирус шест месеца, след като е оздравяла от COVID-19, съобщи в. "Дейли мейл".
Жената, която е на 68 години, е диагностицирана за втори път с коронавирус на 9 август. Предишният й положителен тест за новия коронавирус е от 8 февруари, след което се е излекувала до края на месеца. Сега тя е под карантина и отново се лекува, допълва БТА.
За повторното заразяване на жената са съобщили местните власти. Жената е от град Цзинджоу, който е съседен на първия епицентър на епидемията - Ухан.
Преди месец беше съобщено за лекар в Израел, диагностициран с COVID-19 за втори път.


Това повдига въпроси за имунитета срещу болестта. Засега случаите на повторно заразяване не са научно доказани. Някои експерти обясняват тези съобщения с много продължително боледуване или неточни тестове. Други изтъкват, че се случва части от вируса да останат в тялото дори след оздравяване.

Предполага се, че преболедувалите от COVID-19 имат някакъв имунитет, поне временно. Случаи като този обаче поставят под въпрос естествения имунитет. Освен притесненията за повторно заразяване, те насочват, че е възможно някои хора да боледуват много дълго и вирусът да остава в организма им.

Тестовете показват, че много преболедували имат антитела, които създават имунитет. Колко са те, не е ясно. Според проф. Каръл Сикора само 10% от хората с COVID-19 развиват антитела.

В друго изследване на университета в Мелбърн всички обхванати 41 пациенти са развили антитела, но при повторно излагане те са били способни да се справят само с 14,1% от вирусите.

Антителата не са единствената ни защита срещу вируси. Т-клетките и В-клетките също помагат на организма да се бори с болести, но те по-трудно се откриват с наличните тестове. В изследването в Мелбърн възстановилите са пациенти са имали повече от тях, което показва, че този имунитет може да е по-силен от антителата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети