Прокуратурата откри множество строителни нарушения в летния сарай на Доган

DenNews.bg
13.08.2020
размер на текста:

Плажна ивица без свободен достъп, изградено без разрешение яхтено пристанище и сгради без одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж – всичко това е открила прокуратурата в парк „Росенец“ край Бургас при проверката си на т.нар „Летен сарай“, информира bTV.
Хотелският комплекс, обитаван от почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган, попадна в центъра на общественото внимание, след като лидерът на Да, България Христо Иванов и два активисти на партията опитаха да стигнат до недостъпния му плаж и се сблъскаха с охранители от НСО. След това последва масова акция за плажуване, като се стигна до напражение от страна на полицията, въпреки че кметът на Бургас Димитър Николов обясни, че гражданите имат право да минат по общински път и имат достъп до плажа.


От днешното съобщение на прокуратурата става ясно, че в „Росенец“ е констатирано, че ивицата няма статут на морски плаж, достъпът е ограничен с метални платна, а имот държавна собственост е без съставен акт за такава. В Регионалното министерство няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж на пристана за яхти и лодки на „Летния сарай“. Пристанището не е и в регистрите на този тип съоръжения. Няма и удостоверение за експлоатационна годност. В нотариалния акт пише, че пристрояването на пристанището е извършено през 80-те години, но проверката на място и кадастралните скици на имота показват, че това не е така. Заради данни за документно престъпление, материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура.

На самия нос „Чукалята“ е установено, че три масивни сгради (на 2 и 3 етажа), три бунгала и оранжерия са без одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж. По същия начин общината в Бургас не е разрешавала поставянето на преместваем обект, използван от охраната. За всички нарушения е информиран строителният контрол, който трябва да предприеме съответни действия.


По отношение на жилищна сграда в местността Буджака край Созопол е установено, че тя е изградена в нарушение на Подробния устройствен план, тъй като имотът е бил за вилно застрояване, като освен това самата структура на къщата (намираща се върху два отделни имота) се разминава с разпоредбите на действащия ПУП. Не са налични и изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация. При проверка на строяща се сграда за курортно ползване в Обзор е станало ясно, че няма доказателство за законността на стоманобетоновите пилоти, които укрепват близкия скат, а проверката на място е установила, че част от пилотите са в несъответствие с одобрения проект. Не е изградена и заложената в заповед от 2005 г. нова улица. Има и други нарушения по линия на допустимата кота корниз и т.н. Кметът на Несебър трябва да уведоми ВАП, ДНСК и РДНСК Бургас за започнатите административни производства.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети