Макрон праща бойни кораби в Средиземно море

DenNews.bg
13.08.2020
размер на текста:

 Франция ще увеличи военното си присъствие в източната част на Средиземно море, обяви президентът на страната Еманюл Макрон. Той призова Турция да спре проучванията на добива на петрол и газ във водите, които са обект на териториални спорове с Гърция, предаде Ройтерс.

Припомняме, че тези сондажи на Турция увеличиха напрежението в отношенията й с Гърция.

Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че проучванията трябва да спрат, за да се даде възможност на двете съседни държави и съюзнички в НАТО да започнат да водят мирен диалог.

В разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис Макрон е изразил загриженост заради "едностранното" проучване от страна на Турция. Напрежението се увеличи преди дни, когато в спорните води на Средиземно море навлезе турският проучвателен кроаб Oruc Reis, зад който плаваха още няколко военни кораби.

Франция "временно ще засили" военното си присъствие, уточни Макрон и добави - така ще "наблюдава ситуацията в региона и ще демонстрира, че има готовност международното право да се спазва.  Турция и Гърция са в сериозен спор заради запасите от природен газ и за това отношенията им са силно напрегнати. Освен това и Кипър силно негодува от възможността да не успее да се защити от Турция.

Миналия месец Макрон призова ЕС да предприеме мерки срещу Турция заради това, което по думите му е "нарушение" на гръцкия и кипърския суверенитет.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети