Град Добрич е изправен пред хуманитарна криза заради усложнената ситуация с коронавируса в местната болница

DenNews.bg
11.08.2020
размер на текста:

Ситуацията в Добрич става все по-критична. Болните от КОВИД се увеличават, заразяват се и лекари, а МБАЛ-Добрич няма медици, които да лекуват пациентите. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев са на посещение там. Местният журналист Юлияна Велчева, вчера написа отворено писмо, подкрепено от лекарите, адресирано до властта.


Уважаеми господин премиер,
уважаеми членове на Министерския съвет,
уважаеми господин здравен министър,
уважаеми членове на Националния оперативен щаб,
уважаеми представители на съсловните организации,
уважаеми депутати!

С тревога съобщавам, че град Добрич е пред хуманитарна криза. Заразата от коронавирус расте като лавина, мерки за пресичането й липсват, а заради управленска немощ единствената болница в града вече не е в състояние нито да поема болните, нито да ги лекува.

В МБАЛ – Добрич вече няма инфекциозно отделение– последният инфекционист напусна преди два месеца. Болест повали и двамата пулмолози. В момента над 30-те хоспитализирани пациенти с Ковид се лекуват от двама гастроентеролози, които признават, че не могат да се справят без консулт със специалист. Такъв липсва и на практика ковидболните не могат да бъдат обгрижвани адекватно. Гастроентеритите също не могат да бъдат лекувани, защото специалистите се занимават с Ковид. Лекари продължават да напускат, а ръководството на МБАЛ е в непрекъснат конфликт с малцината останали. По признание на самите медици, нищожният медицински персонал в болницата има ресурс да издържи до края на месеца. И приключва! А инфекцията се разпространява дифузно и със скорост, расте буквално с часове. Към 10 август позитивните в Добричка област са 463, като 99 процента от тях са от град Добрич. Само през почивните дни, когато тестовете са минимални, инфектираните в Добрич бяха 47, от които петима на медици. Областният управител, както и цялото му семейство, също са повалени от коронавируса.

А двамата починали в страната през последното денонощие са добричлии.

Една от причините за главоломното разрастване на епидемията е невъзможната мръсотия и боклуци, в които е затънал градът. Улиците са с многогодишна кал, маршрутките от градския транспорт са нечисти и не се дезинфекцират, според съгражданите ми. А мръсотията е перфектната хранителна среда за вируса.

Друга причина е липсата на контрол. Противоепидемичните мерки масово не се спазват, глобени няма. Валят сигнали, че заразени и карантинирани непрестанно посрещат гости. А дейността на общината е насочена основно към копипействане на заповедите на здравния министър.

Как МЗ раздаде респиратори за близо 10млн.само на „неговите си“ болници
В Англия до болница стигат само тези, за които има надежда, но 60% от тях загиват
Военната болница в Сливен временно ще поеме болните от коронавируса от областта
Лекарите във Видин са на предела на силите си
МБАЛ - Ямбол търси помощ от щаба заради нарастващия брой заразени с коронавирус
От комплексната безотговорност и немара обаче страдаме ние, гражданите. Наложително е НОЩ да посвети заседание на проблема в Добрич и да начертае мерки за излизане от кризата.

Уважаеми господин здравен министър, по време на посещението Ви утре в МБАЛ-Добрич, ще чуете различни формални решения, от които трябва да се абстрахирате. Болницата в Добрич е в критично състояние и вече не е достатъчно заведението просто да получи командировани специалисти. Необходима е и логистика и ежедневен контрол.

Уважаеми господин премиер, уважаеми министри!

Ако болницата в Добрич се разпадне, градът ще бъде закрит! Имаме нужда от вашето съдействие, за да бъде спасен Добрич от гибел. Пиша от свое име, но ви уверявам, че имам подкрепата на стотици съграждани.

Юлияна Велчева, журналист, подкрепен от лекари на предела на възможностите си.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети