Хеликоптер се включва в гасенето на големия пожар на границата с Турция

DenNews.bg
10.08.2020
размер на текста:

Критична остава обстановката в Хасковско, където от дни гори мащабен пожар. Огънят обхвана общо около 100 хиляди декара треви, храсти и земеделски земи.
Снощи със заповед на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова срокът на бедственото положение в 5 общини на Хасковска област - Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград и Свиленград, бе удължен до 24 часа днес. Пожарите в областта бушуват вече трето денонощие, като вчера и завчера се стигна до евакуация на част от жителите на селата Присадец, Маточина и Варник.

 

Пожарът е овладян от три страни, но се движи към границата с Турция. Ако българските пожарникари не успеят да установят контрол до обяд, ще бъде потърсена помощ от Турция. Това съобщи на брифинг от мястото на пожара шефът на пожарната главен комисар Никола Николов.


Той подчерта, че няма пострадали хора и жертви, няма нанесени тежки щети, не са засегнати населени места. Ситуацията обаче остава опасна, защото огънят е засегнал 50 хил. декара сухи треви, храсти и борови масиви.


Турция е готова да се включи с булдозери, пожарни автомобили и хора, но засега преценката е, че България може да се справи със свои средства.


Причина за пожара основно е човешка дейност. Установено е, че край Лесово пожарът е възникнал от изхвърлен фас на шофьор на ТИР. В Ямболско възпламеняването е причинено от искра от далекопровод. Николов предупреди да не се пали огън за изгаряне на битови отпадъци и за почистване на земеделски земи.


"През вчерашния ден 127 пожара гасиха нашите служители и са проведени 61 спасителни действия само за деня. По отношение на пожара при село Маточина в област Хасково нещата днес изглеждат значително по-добре. На място и тази нощ продължиха гасителните действия повече от 200 човека с 23 пожарни автомобила и 3 булдозера. От 3 страни към момента пожарът е ограничен. Не е локализиран изцяло, защото има едно направление, което днес ще ангажира нашето внимание, очакваме и хеликоптер днес, който ще се включи", посочи гл. комисар Николай Николов.


Той благодари на всички доброволци, които са били с пожарникарите тази нощ е не са допуснали огънят да навлезе в населените места.

Очаква се към 10,30 часа днес в гасенето да се включи хеликоптер на българската армия, който е много ефективен. По думите на Николов, теренът на бедствието е много коварен, с дълбоки дерета.

Продължава гасенето и на друг горски пожар - в Русенско. Над 1000 декара гора пламна и край Шумен.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети