„Шалом“ с остра позиция срещу конспиративните теории на Каракачанов

DenNews.bg
10.08.2020
размер на текста:

Организацията на евреите в България "Шалом" е силно обезпокоена от изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че "Соросоидни НПО-та искат да вземат властта, за да въведат гей бракове".

"Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиратини теории, е не само неумесно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за "пример" за постигане на користните си политически цели.
През последните години името на Сорос, съответно термина "соросоид" се използва от всички крайно-десни организации и политически лидери в Европа и САЩ, като част от конспиративни теории, включително свързани и с разпространението на Covid-19 от евреите-ционисти", се казва в позиция на организацията.
Въпреки че тези теории, свързани с името на Джордж Сорос не споменават неговия еврейски произход, те имат силно антисемитски характер и служат за основа за намесването на евреите в социално-икономическите процеси в държавите по света, се посочва в текста.
"Преминаваме през много тежък, екзистенциален период от нашата българска история и не трябва да допуснем езика на омразата да завладее българското общество", се казва още в позицията на "Шалом".
В нея българските политици са призовани да не замесват името на Джордж Сорос в различни конспиративни теории, както и да не допускат разпространението на неонацистка идеология в обществото.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети