Прокурори влязоха в Президентството, часове след като Румен Радев настоя НСО да не охранява Доган и Пеевски

DenNews.bg
09.07.2020
размер на текста:

Прокурори влязоха в сградата на Президентството. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа, съобщи Дарик.
Колите са спрени точно срещу сградата на Министерски съвет. На място пристигна и бус на "Бюро по защита" към прокуратурата.

В извънредно изявление от вчера държавният глава Румен Радев призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски.
Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета Борисов-2 Христо Иванов отиде на плаж „Ресенец“, където е т.нар. летни сараи на Доган и той и придружаващите го бяха изблъскани от охранители. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО и поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.
От премиера, чрез "подопечните му" ДАНС и МВР, зависело дори и в законодателството да се определи кои лица ще се охраняват от държавните гардове. Комисия в състав шефът на НСО, главният секретар на МВР и шефът на ДАНС определя необходимостта дадени лица да се пазят от държавни гардове, обясни вчера Радев и посочи, че вече е настоял тричленната комисия да се събере отново, за да прецени нуждата Доган и Пеевски да бъдат пазени от НСО за сметка на данъкоплатците.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети