Гърция тества за коронавирус всички влизащи през „Кулата-Промахон“

DenNews.bg
09.07.2020
размер на текста:

Гърция въвежда нови мерки срещу разпространението на коронавируса на своя територия. Въпреки че в момента е пикът на туристическия сезон, властите въвеждат задължително тестване на влизащите през границата.
На ГКПП "Кулата-Промахон се очаква да бъде въведено 100-процентово тестване за COVID-19 на пътуващите, съобщава Нова телевизия, макар и това все още да не е официално заявено от гръцките власти. Съобщено е само за засилване на медицинското присъствие на пункта. Вчера заради по-слабия трафик са били проверени всички, които са влезли в Гърция. Дали при засилване на трафика контролът ще продължи да бъде 100-процентов предстои да стане ясно.


Иначе процедурата протича по следния начин - шофьорите и пътуващите излизат от автомобилите, прави им се проба, след което продължават. Информацията е, че тестването е безплатно. Дали се правят PCR тестове или бързи такива - все още не е ясно.

Сутринта ситуацията по границата е сравнително спокойна и опашки няма. Леко струпване на автомобили обаче се е получило на самия пункт.

 

Клиентите в търговските центрове в Гърция вече не са длъжни да носят маска, а ограничението от шест души на маса в ресторантите се премахва, според съвместното решение на компетентните министри, публикувано в сряда в правителствения вестник, съобщават вестниците "Катимерини" и "Прото тема".

Маската остава задължителна в търговските центрове само за персонала. Задължително е използването на маска в зоните на пристигане и чакане на обществения транспорт, както и вътре в превозни средства и влакове, за персонал и пътници.

Таванът от шест души на маса в ресторанта също отпада, но остават в сила ограниченията за максималния брой клиенти и разстоянията, които трябва да спазват в заведенията и в търговските обекти.

Във всички автобуси и в железопътния транспорт, се разрешава превозването на пътници до 65% от максималния брой места в превозното средство.

Глобите за нарушение на тези разпореждания се плащат до 15 дни от връчване актовете за налагането им.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети