Втора нощ на протести в Сърбия срещу мерките на Вучич

DenNews.bg
09.07.2020
размер на текста:

Протестите срещу плановете на сръбския президент за нови строги мерки срещу коронавирус не само не утихват, а във втората им вечер към Белград се присъединиха и други градове.
Протестите ескалираха заради начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията от коронавирус. Президентът Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица, но това не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента.
И тази нощ демонстранти атакуваха Скупщината - недоволните хвърлиха факли по сградата.
Според Б92 начело на протеста са представители на опозиционния "Съюз за Сърбия", съобщава БНР. Цяла нощ по улиците на сръбската столица дежурят патрули.
Телевизия Ен-1 съобщава за намеса на жандармерията и пострадали сред протестиращите. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, а част от протестиращите са ги замеряли с бутилки.
10 полицаи са пострадали при безредиците в Белград, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович.
Състоянието на един от служителите на реда е тежко, обясни на брифинг министърът. Той отбеляза, че полицията е успяла да установи контрол, а през нощта по улиците на сръбската столица ще има патрули.
Стефанович определи случилото се като опит за завземане на властта без волята на народа, без избори и без демократична процедура.

Опозиционният "Съюз за Сърбия" поиска "деполитизиране" на Кризисния щаб за коронавируса в страната, който според организацията е "дирижиран" от президента Александър Вучич. Съюзът настоя ръководството на полицията да освободи задържаните демонстранти и да поеме отговорност за вчерашните сблъсъци пред парламента.
Протести имаше по улиците и на другите големи сръбски градове. Според местна телевизия, по време на протест в Нови Сад, групи млади хора са счупили прозорци на административна сграда. В Ниш недоволни хвърляха камъни по сграда на полицията и изпочупиха стъклата на няколко автомобила на силите на реда.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети