Каталуния въвежда задължителни маски на публични места

Dennews.bg
08.07.2020
размер на текста:

 Регионалният лидер на Ким Тора Каталуния издаде заповед за всички жители и посетители да носят маски за лице на публично място по всяко време, превръщайки се в първи испански регион, който засили националната директива, налагаща използването им, съобщава "Ройтерс".

Новата заповед идва четири дни, след като над 200 000 души в района на Сегрия бяха поставени под локална блокада след серия от коронавирусни огнища там.

"Маските ще бъдат задължителни в цяла Каталуния, а не само в региона Сегрия ... Мисля, че това е важна мярка", коментира Тора пред регионалния парламент. "Ще разпространим защитни средства." Испанските власти миналия месец задължиха носенето на маски на закрито и на открито, при всякакви обстоятелства, при които не може да се спазва социална дистанция от 1,5 метра и докато не се намери коронавирусен лек или ваксина.

Заповедта на Тора премахна това изключение за социална дистанция за Каталуния, като направи маските задължителни във всички социални ситуации.

По-строгата мярка има за цел да предотврати "релаксацията" в отношението към вируса, наблюдавана сред някои граждани, заяви регионалният говорител Мерицел Будо.

Пандемията удари Испания по-силно от повечето други европейски страни, причинявайки повече от 28 000 смъртни случаи и близо 270 000 инфекции, показват официалните данни.

В Италия, също силно засегната, същите строги правила за носене на маски са в сила до 14 юли в регионалния епицентър COVID-19 Ломбардия. Навсякъде в страната носенето на маски не е задължително навън за тези, които могат да са на безопасно разстояние от другите.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети