Христо Иванов се връща на „плажа на Доган“ да вземе поругания трибагреник

DenNews.bg
08.07.2020
размер на текста:

Христо Иванов, лидер на "Да, България" и съпредседател на Демократична България, ще се върне в парк "Росенец", за да си поиска и вземе трикольора, който вчера заби на брега, но гард захвърли знамето безцеремонно.
Вчера Иванов и още трима души от Демократична България дебаркираха с лодка на плажа до частното имение на Ахмед Доган. Плажът е публична държавна собственост, което означава, че всеки български гражданин има право на свободен достъп до него.

Да, но не. Гардове първоначално грубо приканваха Иванов да напусне брега, тъй като крайбрежието, а и пристанището, т.е. и водата са частна собственост, след което лидерът на „Да, България“ и придружаващите го бяха избутани грубо в морето.

Последваха и заплахи, че лодката им ще бъде спукана, а за да бъдат гражданите още по-сериозно респектирани към лодката им излезе плавателен съд.

Иванов е потресен днес коментира, че е най-потресен от това, което е станало зад гърба му - изтръгването и захвърлянето на българското знаме, и което той е видял едва по-късно на видеото.

"По този начин, българският флаг да бъде унизен, на всичко отгоре, което се случва там. Защото това е една завладяна българска територия, която български институции са били принудени да си затварят очите за нея", каза Иванов. Днес от партията ще сигнализират прокуратурата за поругаването на трибагреника, тъй като това е съставомерно деяние.

По отношение на акцията си от вчера с акостиране на брега, Христо Иванов обясни, че са били провокирани от поредното изключване на закона като лампа на нощно шкафче за определени хора - решението на Общинския съвет в Бургас да прехвърли собствеността на общински път на фирма, свързана с Ахмет Доган. Решението все още не е влязло в сила, но и никой не може да влезе по него. Никой не може и да обясни защо там има бариера и се спират хората. Брегът край "Росенец" е държавна собственост - това личи и от кадастралната карта и от писмо на областния управител на Бургас, който също е потвърдил, че земята е държавна собственост и няма концесия.

"Това е български бряг, това е държавна собственост и ние пожелахме да го посетим. След като не успяхме да стигнем по общинския път до него, единственият начин беше с лодка. Ние не отидохме да правим скандал, никого не сме провокирали или обидили", допълни Иванов. "Моят проблем не е, че е имало някакъв инцидент или някой ме е изблъскал във водата - проблемът е, че хора се чувстват абсолютно безнаказани, те се чувстват, че имат гаранция да си правят каквото искат", каза още той.

Въпросът е и "посрещачите" на брега - въоръжената охрана - чий служителите са. Христо Иванов вярва, че тези мъже са от НСО, но дори и да са частни охранители, те са длъжни по закон да се легитимират. От "Да, България" смятат да сезират прокуратурата по случая, тъй като има закононарушение. В официално писмо службата за охрана не даде категоричен отговор дали това са нейни служители, както и дали НСО охранява обекта на "Росенец".

"Ако те признаят, че тези мъже са техни служители, ще възникне въпросът да ги уволнят, а те не могат, защото тези хора са гавазите на Доган. НСО не могат да ги освободят по политически причини", посочи Иванов.

Той е категоричен, че и президентът, и премиерът трябва да дадат отговор защо НСО продължава да охранява Доган, колко струва това на държавата и на данъкоплатеца. "Призовавам и премиера, и президента да упражнят правомощията си", каза бившият правосъден министър.

 

Междувременно във Фейсбук вече има организирано събитие „Масово посещение на охраняем плаж“, като идеята е желаещите да отидат заедно на плажа до имението на Доган в събота от 11:00 часа. Вече над 3 700 души са потвърдили, че ще плажуват при Ахмед Доган, а над 20 000 имат интерес към поканата.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети