Дупничани излязоха в защита на Рила и българската природа

DenNews.bg
07.07.2020
размер на текста:

 40 дупничани излязоха на протест срещу посегателствата срещу българската природа – море, планини и реки, както и срещу промените в Закона за биологичното разнообразие, които ще свалят почти напълно защитата над природата, обричайки така на унищожение вековните ни гори и диви местности.

Тази вечер Дупница беше един от 14-те града, където се проведоха протести.

Капката, преляла чашата на търпението за дупничани, е посегателството над защитената територия на Седемте рилски езера, където преди броени дни стана ясно, че се изпълнява проект за изграждане на 8 декара алеи с помощта на тежка техника и полагане на дребен чакъл. 

 


„Да си взимат отгоре всичко и да се махат! Този чакъл не само, че ще влезе в езерата при валежи и снеготопене, но той съдържа фини частици цимент, които ще се пропият в подпочвените води. Да се махат и да възстановят всичко, както си беше. Да викат биолози, експерти, ама не от техните, защото техните се водят специалисти само по длъжностна характеристика. Да възстановят природата на Езерата!“, коментира архитект Адриана Велева.

Освен явните щети в района Езерата са нанесени поражения и на природата в по-ниските части, където поляни се ползват за складиране на строителни материали и техника, стана ясно на протеста.

Изключително емоционално беше и обръщението на общественика Николай Табаков.

„Вие разбирате ли, че случващото се е законно. Сигурен съм, че си имат нужните подписи, това се прави със съгласието на държавата. Това е далавера, която засяга всички ни. Едно е да си въртят далаверите с покривчета, черквички и пътища, но да не посягат на природата ни! В България сме - не може да няма далавери, но да оставят природата! Готвените промени в Закона за биологичното разнообразие, ще ореже НАТУРА така, че ще бъде свалена единствената защита – европейската защита над българската природа. Ходете да се снимате на Езерата, пийте хубава вода, трупайте спомени, защото, ако сега не ги спрем, след 15 г. България ще е пустиня. Сега бързат със закона, защото от Европейската комисия изпратиха поредно предупреждение, че България не е изпълнила задължението си да въведе защита над териториите по НАТУРА. Това е последния момент за голямата кражба, за голямото престъпление срещу природата и срещу бъдещите поколения. Какво ще им оставим на децата? Изсечени гори, съсипани море и реки ли?“, каза Табаков.

Присъстващ на протеста гражданин посочи, че, ако държавата е на мястото си, а не изпълнява поръчки в името на частни интереси, не само трябва да прекрати строежите в района на Езерата, но трябва незабавно да спре идейността на лифта до Седемте рилски езера за други нужди, освен за служебни и транспортиране на хора с увреждания.

„Да го затварят лифта. От него дойдоха всички бели. Още при строежа беше ясно, че ще последва катастрофа и тя дойде. Сега действат уж при спешност, защото така най-лесно се краде. Ако си бяха упражнявали контрола, нямаше щетите да дойдат толкова бързо и в такива страшни мащаби“, коментира Страшимиров.

 

Дупничани подчертаха още, че са категорично срещу изхвърляне на хората на науката от дебатите и решенията за българската природа – нещо, което ще стане факт, ако промените в закона минат и на второ четене.

„Настояваме да не само да бъдат чути независимите експерти и хората на науката, но да бъде приложен предложен от тях план. Да, ерозията на Езерата е факт, замърсяването на природата и щетите от засиления туристически поток са факт. Трябва да има решение, но не това решение.


Единственото, което е приемливо за нас е да бъдат чути хората на науката. Екологията не е хипи движение, не е течение или секта. Екологията е наука и еколозите са тези, които могат и трябва да дадат решенията. Не обаче министърът на околната среда и водите, който има общо с екологията, колкото магаре с Космос, а истинските еколози. И без да са сме специалисти сами видяхме, че природата е способна да се възстанови бързо, ако спрем постоянния натиск. Тогава да ограничат потока!

Да си съберат отгоре всичкия чакъл и да ограничат драстично потока. Това се случва във Франция и на други места по света, където природата е под сериозен риск. Така че не е нещо страшно и не е нещо опасно.

 

 Никой няма да умре или пострада, ако точно сега не се качи на Езерата. Това, че се вълнуваме повече за Рила, не означава, че не виждаме престъпленията и на другите места в Родината ни. Да спрат веднага с бетонирането на морето, да търсят бързи и адекватни решения и за реките, защото и те са доведени до състояние, че или страдаме от суша, или има наводнения. А кой страда? Всички ние, гражданите, които нямаме друга ценност, която да оставим на децата“, коментира дупничанка.

  

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети