И днес километрична опашка на Кулата, Гърция забрани влизането на сърби

DenNews.bg
06.07.2020
размер на текста:

От днес Гърция затваря границите си за сръбски граждани заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в Сърбия. Забраната е в сила до 15 юли и е в зависимост от епидемиологичната обстановка в Сърбия, предава БНР.

Граничният пункт "Кулата-Промахон" е единственият, през който туристите могат да влизат в Гърция от българска територия.
В момента колоната от леки автомобили и камиони преди "Кулата" вече е над 8 километра.
Засилено е присъствието на полицията и жандармерията по трасето. Органите на реда организират подреждането на автомобилите и поетапното им пропускане към пункта. Присъствие има и по обиколния маршрут през селата, където не се пропускат автомобили, пътуващи за Гърция.

От Гранична полиция съобщават за интензивен трафик на вход за леки автомобили на границата със Сърбия при Калотина.

На граничния пункт Видин при българо-румънската граница и на границата с Турция при пункта Лесово трафикът на изход за товарни автомобили е интензивен.

На границата със Северна Македония преминаването на автомобили е нормално.

По информация на гръцките власти само през съботния ден през ГКПП "Кулата" са преминали 20 000 леки коли. На ГКПП "Маказа" няма движение.
Гръцкото правителство още на 1 юли обяви, че ще затвори пункта за туристи, но не го направи.
След това даде срок до 6 юли. Изненадващо обаче в неделя на обяд гръцките власти обявиха, че в 14 ч. затварят "Маказа". Това предизвика хаос сред шофьорите, които бяха тръгнали към гръцкото море.

От българска страна не е имало предупреждение преди пункта, че вече има влязла такава забрана. Единствените пътуващи, които се допускат през "Маказа" до Гърция, са тези, които могат да покажат основателна причина, а не туризъм.
Това са собственици на имоти и хора, които работят там на трудови договори.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети