Новият коронавирус спря временно ремонта на централния храм в Дупница

DenNews.bg
04.07.2020
размер на текста:

Новият коронавирус спря временно ремонта на централния храм в Дупница „Св. Георги Победоносец“ за две седмици. Това обясни архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски в отговор на наш въпрос защо ремонтът на куполите беше прекратен преди финализиране на строителните дейности.


„Майсторите – петима души от Самоков, се оказаха в капана на коронавируса. Те не са болни, но бяха под карантина в ромската махала на Самоков и нямаше как да продължат работа преди да изтече задължителният срок за изолация. И аз съм бях притеснен – в момента голямото кубе все още не е напълно готово и при вчерашния проливен дъжд стана нова беля. Имаме теч в олтара и кръщелното. За щастие щетите не са сериозни, но е факт, че си имаме още една беля“, обясни отец Паликарски.

Припомняме, че предвидената сума за ремонтните дейности е в размер на 414 803 лева, като църковното настоятелство се е обърнало за отпускане на средствата към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Срокът за изпълнение е не повече от 120 календарни дни. От църковното настоятелство мотивираха нуждата от ремонт със силно повредените куполи на храма. Керемидите бяха изпочупени в следствие на обилни валежи от дъжд, придружени със силен вятър и гръмотевична буря в началото на юли 2018 година. Тогава улуците бяха изкъртени от силния вятър и стичащата се вода от покрива започна да нанася щети по фасадната мазилка.


От днес майсторите отново са на линия и бързат с работата, за да се избегнат нови течове, ако отново над Дупница завали.

„Продължават по план и дано всичко е наред, за да могат момчетата да довършат работата и покривът да бъде готов в най-скоро време. След това ще започне и работата по стенописите. За това са ангажирани двама художници-иконописци от Дупница. Те ще могат да започнат работа, едва след като бъдем напълно готови с покрива и кубетата. Трябва да сме сигурни, че няма да има повече течове и няма да има опасност за вътрешността на храма“, посочи още отец Паликарски.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети