Реките на България се тровят системно, глобите не предотвратяват, а насърчават нарушенията

DenNews.bg
31.07.2020
размер на текста:

Реките на България са отровени и се тровят системно. Това коментира инж. Димитър Куманов от риболовно дружество "Балканка". В студиото на bTV той обясни, че получават десетки сигнали седмично и месечно за умряла риба от всички краища на страната.
Навсякъде се случва едно и също нещо - навсякъде в България се изхвърлят отпадъци в реката и МОСВ бездейства. Особено за предприятията - изхвърлянето на отпадъци в реката е много по-евтино, вместо да се складират и пречистват.
По темата на отровения канал към Марица, от чиято вода умря цяло стадо крави, Куманов обясни, че категорично собственикът трябва да бъде компенсиран, но попита защо това да стане с парите на данъкоплатците. Европейският принцип - замърсителят плаща - трябва да бъде спазван на всички нива.
А кой ще компенсира хората, които стояха три дни без вода, попита Куманов. Той не може да каже кой точно е замърсителят, това е работа на разследващите органи. Абсолютно е ясно, че водата е отровена, показателите са в стойности, несъвместими с живота, заяви Куманов.
Защо е нямало умряла риба обаче? Според Димитър Куманов - просто защото в канала няма риба. Сега отровите и отровеното, заради пълноводието на Марица, вече трябва да се търсят в Егейско море.
А тази година Марица е замърсявана поне 10 пъти.

За цялото замърсяване отговорност носи Министерство на околната среда и водите с бездействието си, бе категоричен Куманов, който заяви и че настоящият министър Емил Димитров - Ревизоро е тотално неадекватен. Куманов даде пример с отравянето на река Пишманка от преди няколко месеца, където виновното предприятие продължава на работи на пълни обороти в момента.

Министерството не следи нарушенията и макар законодателството ни да съответства напълно на европейското, глобите при нас са смешни. Те трябва да бъдат ефективни, пропорционални на щетата и да превентират бъдещи нарушения. Вместо това у нас глобите не предотвратяват, а насърчават следващите нарушител, посочи Димитър Куманов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети