Порязаха мераците на Тръмп да си остане президент чрез отлагане на изборите

DenNews.bg
31.07.2020
размер на текста:

Федералната избирателна комисия отхвърли мераците на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на президентските избори, заявени от него вчера и обяснени с извънредната обстановка заради коронавируса.

Членът на Федералната избирателна комисия Елън Уайнтрауб заяви в четвъртък, че президентът няма правомощието да отложи насрочените за 3-ти ноември президентските избори, предаде БНР. "Нямате правомощието да преместите изборите. Нито трябва да бъдат преместени", написа тя в Туитър и добави, че администрацията на Тръмп вместо това трябва да работи с Конгреса, за да помогне за осигуряването на средства за "правилното провеждане на безопасни и сигурни избори, които всички американци искат".
Вчера Тръмп заяви, че по-добре ще е да има отлагане на изборите заради коронавируса и че има риск от измами с оглед на разрешаване на гласуване по пощата.
За първи път президентът на САЩ Доналд Тръмп открито постави въпроса за отлагане на президентските избори. С увеличаването на вероятността от гласуване по пощата в разгара на коронавирусната криза, изборите на 3 ноември били изложени на риска да станат „най-неточните и измамни“ в историята на САЩ, написа Тръмп в Tуитър. "Това ще бъде неудобно положение за Съединените щати", добави стопанинът на Белия дом, и допуска: "Отлагане на изборите, докато хората могат да гласуват правилно и безопасно."

Днес Тръмп публично се отказа от идеята за отлагане на президентските избори
"Не искам да отлагам, искам да проведа тези избори", заяви той.

Той обаче отново отбеляза, че се безпокои за проблемите, които може да възникнат при гласуването по пощата - процедура, която беше въведена като алтернативен вариант в условията на пандемията.
"Не искам да чакам три месеца, за да се изясни след това, че има изгубени бюлетини, а изборите са обявени за невалидни", коментира президентът на САЩ.
"Умните хора го знаят. Глупавите може и да не го знаят" - добави той.
Решението му идва, след като републиканците в Сената отхвърлиха идеята му за отлагане на вота.
Новината беше огласена от председателя на правната комисия в Сената Линдзи Греъм, смятан за приближен до Тръмп.

"Аз също съм притеснен от това, че изпращането на бюлетините по пощата ще трябва да стане единственият начин за гласуване. Но не смятам, че трябва да отлагаме изборите", коментира Греъм.

Той напомни, че в неговия щат Южна Каролина през миналия месец успешно бяха проведени първични избори, като изрази надежда, че властите ще успеят да осигурят безопасно гласуване през ноември.

Сенаторът още веднъж подчерта, че "отлагането на изборите, очевидно, не е добра идея".

Междувременно Доналд Тръмп призова хората, преболедували Covid-19, да даряват кръвна плазма. Това стана при посещението му в на американския Червен кръст. Той беше придружен от няколко души от специалния щаб за коронавируса и дори поговори с един дарител.

Министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар каза, че 50 000 души са дарили плазма, но страната се нуждае от съдействието на още стотици хиляди дарители.

Ако вариантът с плазмата от пациенти, преодолели Covid-19, проработи, той може да се окаже важно помощно средство до появата на ваксина, например за предпазване на хора от застрашени групи чрез временно подсилване на имунитета им посредством вливания.
Плазма на оздравели хора е използвана при грипната пандемия през 2018 г., припомня АП

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети