Всяко трето дете в света е отровено с олово заради замърсяването на въздуха и водата

DenNews.bg
30.07.2020
размер на текста:

До 800 млн. деца по света са натровени с олово от замърсяване на водата и въздуха, предупреди ООН в специален доклад за "огромната и неизвестна досега" криза в здравеопазването, съобщава "Франс прес".

Смята се, че едно от всеки три деца има нива на олово - мощен невротоксин - в кръвта си, които изискват незабавни действия за предотвратяване на дълготрайни щети, подчертават от детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

"С малко ранни симптоми, оловото мълчаливо опустошава здравето и развитието на децата, с евентуални фатални последици", подчертава Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

"Знанието колко масово е замърсяването с олово - и разбирането за разрушението, което причинява на отделния човешки живот и общности - трябва да вдъхнови спешни действия за защита на децата веднъж завинаги", изтъква още Форе.

Излагането на олово в детска възраст е свързано с редица поведенчески проблеми, както и с увреждане на бъбреците и сърдечно-съдови проблеми по-късно в живота.

Проблемът, който се среща преобладаващо в Южна Азия, е изчислено, че струва на по-бедните страни почти 1 трлн. долара по време на живота на децата.

Замърсяването с олово идва от различни източници, включително пещи на открито, боя и бензин.

Оловни водопроводи в много страни също произвеждат опасни нива на химикала при водоснабдяването.

В доклада на ООН се казва, че водещ източник на токсина са нерециклирани или безразборно изхвърлени автомобилни акумулатори. В страните, в които отравянето на деца с олово е най-разпространено, броят на превозните средства на пътя се е удвоил от 2000 г. насам.

Анализът на излагането на олово в детска възраст е бил извършен от Института за оценка на здравните показатели, водеща световна здравна изследователска група, частично финансирана от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Проучването е установило, че въпреки че нивата на оловно съдържание в кръвта на децата в по-богатите страни намалява през годините, в по-бедните страни проблемът се е увеличил драстично.

"Добрата новина е, че оловото може да бъде рециклирано безопасно, без излагането на работници, техните деца и околните квартали", казва Ричард Фулър, президент на благотворителната организация "Чиста Земя", която ръководи проучването.

"Хората могат да бъдат образовани за опасностите от оловото и да бъдат овластени да защитават себе си и децата си", допълва той.

Той каза, че икономическата и социалната възвръщаемост от инвестирането в намаляване на замърсяването с олово може да бъде "огромна".

"Подобрено здраве, повишена производителност, по-висок коефициент на интелигентност, по-малко насилие и по-светло бъдеще за милиони деца по цялата планета", подчертава Фулър.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети