Руски съд вкара зад решетките за 9 години бивш американски пехотинец

DenNews.bg
30.07.2020
размер на текста:

Руски съд постанови 9 години затвор за бившия американски морски пехотинец Тревър Рийд за нападение над двама полицаи, докато е бил пиян през миналата година, съобщава "Франс прес".

За Рийд, който е 29-годишен студент и бивш морски пехотинец от Тексас, се твърди, че е нападнал полицаите, след като е присъствал на купон в Москва.

Той се появи с маска в клетка за подсъдимите в съдебната зала в руската столица, като съдията прочете присъдата за виновността му, като посочи, че полицаите са претърпели "психическа и физическо увреждане".

Рийд трябва да излежи 9 години в наказателна колония, уточнява репортер на АФП от съдебната зала.

"Това е изцяло политическо дело", каза Рийд пред журналисти след прочитането на присъдата, като допълни: "Ще поискам от моето правителство политическа подкрепа."

Казусът привлече вниманието на американските дипломати в Русия, а посланикът на САЩ Джон Съливан заяви, че следи делото заедно с делата на други американци, задържани в Русия.

Рийд е задържан в московски арест от август 2019 г. Той не се призна за виновен по обвинението, като заяви, че не помни нищо от инцидента.

Семейството му вдигна тревога за това, което казват, че са нередности в производството и заяви, че искането на прокуратурата за близо 10-годишна присъда е несправедливо.

Бащата на Рийд Джоуи каза пред репортери, след като присъдата беше прочетена, че той планира да обжалва директно руския президент Владимир Путин по време на процеса, който според него е "напълно корумпиран".

"Ние не спорим за руското право, спорим как се прилага руското право", каза той пред репортери.

Случаят на Рийд привлече вниманието поради продължителната присъда, на която се изправи гражданин на САЩ, и спекулациите в руски и американски медии, че Рийд може да стане част от размяна на затворници.

През юни Русия осъди американския гражданин Пол Уилан, също бивш морски пехотинец, на 16 години в наказателна колония за шпионаж, което предизвика спекулации, че може да участва в размяна на затворници.

Братът на Уилън Дейвид каза в изявление в сряда, че "нашето семейство не е тайно в дискусиите на правителството, ако има такива, относно случая на Павел".

Съливан също изрази безпокойство по делото срещу Майкъл Калви, високопоставен американски инвеститор, който беше арестуван миналата година за твърдение, че е измамил руска банка.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети