Харесват ли ви така защитените и милите ни Езера – строителна площадка?

DenNews.bg
03.07.2020
размер на текста:

Следите или по-точно щетите от тежката техника и строителните дейности в защитената територия на Седемте рилски езера са тъжна и болезнена гледка.

 

В РУБРИКАТА НИ ДЕНЯТ В СНИМКИ може да видите снимки, които ни бяха предоставени от планински спасители.

 

На снимките се вижда сериозната дълбочина, на която са прокопани алеите. Вижда се, че за застилане на алеите е ползван ситен чакъл, което е още по-опасно за защитената зона и по-специално за езерата, тъй като той много лесно може да бъде отнесен от валежите и да попадне във водните басейни. Чакълът е ограден с плоски камъни, които по никакъв начин не възпрепятстват разпиляването на строителния материал.

 

Дълбоки са и следите от курсовете, които тежката техника е правила в защитената зона, включително в непосредствена близост до езерото.

 

Според очевидци щетите по езеро Бъбрека са необратими.

 

На снимките се виждат редиците чували с чакъл. В момента работата е преустановена, а техниката е изведена от високата част на планината, казват очевидци.

 

Гледката от стореното – превръщането на светинята на българската природа в строителна площадка, е изключително тежка и болезнена не само за планинарите и любителите на природата, а и за всеки.

 

Припомняме, че екоминистърът спря работата по проекта след вълна от обществено негодувание. Тя тръгна благодарение на снимки, споделени от туристка.

Първо публикацията й в социалните мрежи предизвика реакция на недоверие и коментари, че това са колажи, а не реални снимки – за всеки нормален човек е трудно да повярва, че доживяхме нахалството на багерите да захапе Седемте рилски езера.

 

Скоро обаче бе потвърдено, че ужасът е реален. Стана ясно, че проектът е одобрен от директора на Национален парк „Рила“, а неговите първи думи бяха, че багерите не винаги означават зло. Заради обществения натиск темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който пък каза „нали уж всички милеем за природата“, докато даваше инструкции на вицепремиера Томислав Дончев и екоминистъра Емил Димитров да предприемат проверка. Още същия ден Ревизоро се качи на Езерата – за първи път в живота си. Той не видя техника, но призна, че има нарушения.

 

Междувременно Окръжна прокуратура-Кюстендил се самосезира и разпореди Икономическа полиция-Дупница да извърши разследване. Днес и Върховна административна прокуратура разпореди на екоминистерството да извърши проверка и да докладва в най-кратки срокове.
Пак днес Ревизоро обясни, че в следващите дни ще бъде извършена експертна проверка на място.

 

Припомнете си ТУК какъв е коментарът на зеления експерт Тома Белев – случилото се на езерата и всяко друго посегателство срещу природата, включително защитени местности, се дължи на незачитане на екологичните норми и законодателство.

 

Харесват ли ви защитените и милите ни Езера така – строителна площадка?

 

Във вторник, 7 юли, в Дупница ще се проведе протест. Всеки, за когото посегателствата срещу природата и Седемте рилски езера са недопустими и трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги, може да излезе в 18:30 часа на фонтана на централния площад „Свобода“.
Протестът е част от националната вълна обществена съпротива срещу промените в закона за биологичното разнообразие, които ще улеснят още повече сечите на вековни гори, застрояването на морето и посегателствата срещу природата. Вижте повече за протеста ТУК

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети