42-годишен лекар от Спешна помощ е починал от коронавирус

DenNews.bg
03.07.2020
размер на текста:

42-годишен лекар от Центъра за спешна медицинска помощ-София е починал от коронавирус, съобщиха от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

„Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов, на 42 г. Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката“, пишат от асоциацията и добавят „отдаде на пациентите си и най-скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура –сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен с коронавирус“.

От публикацията на асоциацията става ясно, че лекарят си е починал седмица след заразяването.

„Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си.
Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие. Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но най-много вируси се отделят при аспирация, интубация, венозни манипулации. Колкото е по-голям поетия вирусен товар, толкова по- тежко протича инфекцията на заразения, особено ако е изтощен от дежурства, безсъние и стрес медик. За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви !!!Поклон Докторе!“, пишат още от асоциацията.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети