И Върховна прокуратура поиска проверка за тежката техника на Езерата

DenNews.bg
03.07.2020
размер на текста:

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите (МОСВ) да извърши незабавна проверка - каква е причината в Национален парк "Рила" да е имало тежка строителна техника. Това се случва в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт, съобщават от прокуратурата.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера в Национален парк "Рила". Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото "Бъбрека", са незаконосъобразни. По този повод ОП - Кюстендил е възложила проверка на Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние, и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, и за благополучието на обществото, ВАП намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на МОСВ. При нея следва да се установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Националния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила".
За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следва да бъде уведомена незабавно.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети