Христо Иванов внесе сигнал във ВСС заради твърдения за корупция на високо ниво в прокуратурата

DenNews.bg
03.07.2020
размер на текста:

Заради скандалните твърдения, които се появиха в журналистическото разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" относно корупция и рекет на много високо ниво в прокуратурата, бившият правосъден министър и настоящ съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към ВСС. В своя сигнал, Иванов обяснява, че сезира ВСС, защото "има липса на възможност за безпристрастно разследване от страна на прокуратурата". "Единствената - макар и теоретична - възможност за възстановяването на усещането на гражданите за ред и законност, е да се намеси Висшият съдебен съвет", смята Иванов.
Бившият правосъден министър настоява ВСС да намери и даде на обществото отговори за следното:

1. Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за главен прокурор?

2. Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек? (бел. ред. - първият е зам.-главен прокурор, а вторият е доскорошният ръководител на Специализираната прокуратура)

3. Извършени ли са твърдените от Златанов (бел. ред. - Илия Златанов, собственик на най-голямата компания за производство на асансьори в България "Изамет", позициониран в Дупница) действия от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?

4. Как прокуратурата може да разследва обстоятелствата около сем. Петрови, при положение че това засяга самия Гешев? Какви са стъпките за избягване на конфликт на интереси? Не трябва ли Гешев да се оттегли?


Иванов казва и, че сезира ВСС, без да е оптимист за реакцията на съвета. "Водя се от призива на Вацлав Хавел винаги да се държим така "все едно" България е правова държава и има свободни и отговорни институции. Но и не мога да си затворя очите за досегашното поведение на огромното мнозинство от Вас, която може да бъде определена единствено като "позор". Очевидно е, че не си давате сметка какво дълбоко отвращение изпитват мнозина българи от Вашата деятелност. С всички последици за тях, децата им и родината ни...", казва той.


Припомняме, че в интервюта (в две части) на Антикорупционния фонд и дупнишкия бизнесмен Илия Златанов той подробно описва, че е станал жертва на опит бизнесът му да бъде отнет в полза на свързани с прокуратурата лица.

Припомняме още, че Софийска градска прокуратура се самосезира по случая, но все още няма официални данни за хода на проверката.

Вижте какво каза Христо Иванов:

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети