Турски журналисти призовават Ердоган да основе Халифат след връщането на "Света София"

DenNews.bg
28.07.2020
размер на текста:

 Турско списание призовава за основаване на ислямски халифат след превръщането на "Света София" в джамия, информира "Ал Арабия".

На корицата на списанието "Gercek-Hayat" ("Истински живот") е публикувана статия със заглавието "Сега "Света София" и Турция са независими...Да се съберем за Халифат". "Ако не сега, кога? Ако не вие, кой?", пише списанието на турски, английски и арабски език. Някои тълкуват това като призив към президента Реджеп Ердоган да установи ислямско управление на територията на Турция.

 

На корицата са изобразени арабските думи на ислямското засвидетелстване на вярата, известно като шахада.

Турският журналист Абдурахман Дилипак, който сподели корицата на списанието в профила си в "Туитър" заяви миналата година, че турският президент Реджеп Ердоган си е спечелил титлата "халиф". Gercek Hayat е ислямско седмично списание, свързано с турското правителство.

По-рано този месец турски съд анулира декрет от 1934 г., който превърна "Света София" в музей.

Храмът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат е от византийския император Юстиниан I през 537 г., но превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османците през 1453 г.

На 10 юли президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че близо 1500-годишният храм отваря за мюсюлмански молитви след решение на турски съд, че превръщането на сградата в музей от основателя на съвременна Турция е незаконно. С подписания от него указ този месец Ердоган предаде контрола над сградата на Диянет

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети