Община Варна нае ловец на змии

DenNews.bg
28.07.2020
размер на текста:

Община Варна нае ловец на змии заради зачестилите сигнали за поява на влечуги в градска среда, най-вече в Морската градина и централната част на града. Навлизането на змиите в града пък се обяснява с извънредното положение от преди три месеца и липсата на хора по паркове и улици, съобщи БНТ.
Само преди седмица змия се появила в центъра на Варна и уплашила хората, които чакали на близката спирка. На място дошъл ловецът Боян Благоев. "После, както е по закон, оттук и извън града ги пускам на някакво място, където те се чувстват вкъщи", допълва той.
Откакто е нает от Общината Боян се е отзовавал на десетки сигнали. Обикновено успява да стигне до мястото за двайсетина минути, но невинаги успява да открие змията. Досега е уловил шест и винаги смокове. Съветва хората, когато видят змия, да не се опитват да я наранят, защото са защитени от закона.
„Далеч от нея. Да знаете животното е по-уплашено от нас хората. Така че най-добрият вариант е 112 и дежурният вече ме изпраща на адреса“, казва още ловецът на змии.
Преди години Боян е изпитвал ужас от змиите, но решава, че единственият начин да преодолее страховете си е да си вземе змия за домашен любимец. Така постепенно ги изучава и когато разбира, че се търси ловец на змии във Варна, не се колебае. Най-често змии се срещат в мазета и тревисти местности, но се случва да пропълзят и в автомобили. Успокояващото в случая е, че в града много рядко има отровни видове.

У нас се срещат 17 вида змии. Пет от тях имат способността да произвеждат токсини, но само на два вида отровата е опасна за човека. Това са усойницата и пепелянката.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети