Черно море тази година е динамично и опасно

DenNews.bg
27.07.2020
размер на текста:

Тази година морето е много динамично и опасно. От 1 юни досега почти всеки ден има мъртво вълнение и солган. Морето се променя с дни и часове. За това предупреди по БНТ спасителят Петър Русев.
В неделя, 26 юли, две деца на 9 и 15 години загубиха живота си - на неохраняем плаж край Крайморие и на централния плаж в Поморие. Предполага се, че причина за трагедията е бурното море и мъртвото вълнение.
Русев предупреди, че в морето има големи вълни, дупки, ями и течения, което е опасно за децата и тези, които не могат да плуват.
Той призова плажуващите да спазват флаговата сигнализация. По думите му някои хора изпълняват указанията на спасителите, други не. На тези, които не изпълняват, се правят актове с общинска полиция. Актовете са на стойност между 50 и 1000 лв.
"Много хора си мислят, че на произвол слагаме червен флаг, а това е опасно", каза Русев.
Спасителят препоръча, ако сме в морето и попаднем на подводна яма да не изпадаме в паника.
Първото нещо, което човек трябва да направи е да легне по гръб и да вика, и маха за помощ.
Не трябва да се борим с течението, защото то е с голяма скорост и единственото спасение е да се плува по диагонал и накосо.
Препоръките на спасителя е винаги да се къпем в група и да избягваме къпане на неохраняеми плажове.

Момче на 15 години се удави вчера в неохраняема зона на плажа "Крайморие".
Около 14.00 ч. в Четвърто управление "Полиция" е подаден сигнал, че в морето в района на третия залив на плажа "Крайморие" е изчезнало момче. То било на плаж със семейството си. В операцията по издирването му са участвали спасители, служители на "Гранична полиция" и "Морска администрация".
След около 40 минути тялото на момчето е извадено от водата.
Братчето на момчето също влязло да се къпе на плиткото, но успяло да излезе.

8-годишно момиченце се удави вчера на централния плажа на Поморие. То било с баба си, дядо си и 7-годишната си сестричка.
Инцидентът е станал на охраняемия плаж до хотелите "Съни бей" и "Регата" около 17 часа.
 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети