Заради "Света София" гръцката църква е в траур, в Черна хора камбаните звънят

DenNews.bg
24.07.2020
размер на текста:

 

Църквите в Гърция "скърбят", докато мюсюлманите се молят в "Света София" в Истанбул за първи път от десетилетия. За по-късно днес са организирани протести на религиозни групи,

По обяд камбанен звън обхванa цяла Гърция. Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним нарече превръщането на "Света София" в джамия "нечестив акт на оскверняване".

"Днес е ден на траур за всички...в християнството", обяви той.

Архиепископът разкри, че ще проведат специална служба в Атинския метрополис довечера и ще има християнско богослужение за Дева Мария.

Според гръцката традиция същата служба е извършена в навечерието на превземането на Константинопол през 1453 г.

Камбани звъннаха в църквите на Черна гора в петък заради превръщането на Света София в Истанбул в джамия, съобщиха за РИА Новости в митрополията на черногорската Приморска (ССЦ) Сръбска православна църква.
В Сърбия и Черна гора, които се бориха с различна степен на успех срещу османското владичество на Балканите от XIV до XX век, новината за промяната на статута и първата петъчна молитва от 1934 г. в Света София предизвикаха вълнение. На 13 юли сръбският патриарх Ириней призова турските власти да оставят обекта като музей с възможност за провеждане както на християнски, така и на ислямски религиозни служби.
В четвъртък Черноморско-Приморската митрополия обяви, че в петък ще се провеждат литургии в енорийските и монашеските църкви на страната, ще се чете специален акатист при вечерни служби и ще се звънят камбани "във връзка с новата промяна в християнската религиозна идентичност и назначаването на великата църква на Света (Агия ) София на Божията мъдрост в Константинопол (Истанбул) “.
"Литургии се провеждаха сутринта, както беше планирано във всички църкви. Митрополит Амфилохий ръководи службата в катедралната църква Възкресение Христово в Подгорица. Доколкото знаем, епископ Йоаникий от Будимляно-Никсичи отслужи литургията в манастира на Джурджеви Ступови в Беран", казаха от агенцията в Беран.
На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света София в музей. Веднага след това турският президент Тайип Реджеп Ердоган обяви, че е подписал указ да превърне катедралата в джамия и да започне там мюсюлмански служби.
Света София - Света София е основана от византийския император християнин Юстиниан I и отворена на 27 декември 537 г. В продължение на около хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия, но от 1934 г. с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк става музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети