Доц. Кунчев: Не знам какво трябва да направим, за да можем да издържим още една вълна на коронавирус

DenNews.bg
24.07.2020
размер на текста:

Не знам какво трябва да направим, за да можем да издържим още една вълна на коронавирус, призна държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с очакваното смесване на епидемията от познатите грипове с новия вирус през есента и зимата.
Той посочи, че тогава ще трябва да се правят още повече тестове, за да се установи от какво са болни хората, които развият грипоподобни симптоми.
"Много е сложен въпросът със смесването на респираторните инфекции. От септември ще се появят сезонните. Към края на декември ще започне и грипът. Ще видим каква ще е ваксината. И вече януари-февруари ще си имаме нормалната епидемия, която добавена към COVID-19 може да направи големи поражения. Първо – допълнително ще натовари системата. Второ - за да си сигурен какво лекуваш – трябва да изследваш и за единия, и за другия вирус. И сега структурите на общественото здраве са, бих казал, изтощени. Така че не знам какво трябва да направим, за да издържим още една такава вълна“, каза Кунчев в ефира на БНТ.
"Преди да говорим за затягане на мерките, трябва да говорим за възможностите от предпазване от сезонния грип. Надявам се, да разширим броя на ваксинираните тази година, особено сред възрастните. Поискали сме да се внесат колкото може повече ваксини. Надявам се към края на септември да я имаме ваксината и личните лекари да започнат да я поставят. Трябва да има готовност за лабораторни изследвания за двата вируса и да има готовност здравната система да поеме по-голямо натоварване , ама колко по-голямо може да поеме не зная, защото той и сега никак не е малко", подчерта отново той.
По думите му увеличението на новите случаи на коронавирус в България не се дължи на неспазване на мерките срещу разпространение на вируса, а по-скоро на това, че той е започнал да се предава по-леко. Освен това възрастовата граница на заразените пада под 50 г.

„Има умора в обществото и активно нежелание да се спазват мерките. Колкото и да изглеждат обикновени и познати мерките, за момента те са единственото, което имаме. Ако не ги спазваме, следва повишаване на заболяемостта“, посочи още той.
„Ние сме наясно, че не можем да спрем разпространението на коронавируса. Това, което си поставяме за цел, е да няма взривоопасно заболяване, в което така да притиснем здравната система и тя да не може да се справи, важно е и да пазим и най-рисковите хора“, настоя доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че се наложила промяна в тактиката за лечение, като били изписани от болниците по-леките случаи на заразени хора от коронавирус. Оттам броят на лицата намалява като процент приети в болницата.
Доц. Ангел Кунчев коментира и протестите като отбеляза, че ако протестиращите са разумни и спазват дистанция рискът от заразяване от коронавирус е по-малък, но всяко събиране на хора, където и да било, носи риск и всичко зависи от нашето поведение.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети