Още един ексдепутат с обвинение за спирането на метрото

DenNews.bg
22.07.2020
размер на текста:

Още един бивш народен представител е обвинен за спиране на метрото в София по време на протестите и обявените акции за гражданско неподчинение в понеделник.
Днес известният енергиен експерт Еленко Божков, който е бившият депутат от СДС във Великото народно събрание и член на ДКЕВР, а сега е част от консултативен съвет при президента, беше привикан на разпит в столичното Първо районно управление.
Час по късно прокуратурата излезе със съобщение, в което се казва, че по досъдебното производство за извършени хулигански действия в метрото, предизвикали висок медиен интерес, днес е "установено и привлечено към наказателна отговорност и третото лице, извършител на деянието - Е.Б.". Неофициално беше потвърдено, че това е Божков.
Вчера полицията заяви, че другите двама обвиняеми са ексдепутатът от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков, активен участник в протестите. Двамата бяха задържани и освободени срещу парична гаранция от 1500 лева и обвинения в хулигански действия в съучастие. Трайков обаче категорично отрече да е участвал в саботажа, просто бил в метрото и се вижда на записите от камерите.
Прокуратурата уточни, че Божков е обвинен в това, че на 20 юли, в метростанция "Св. Климент Охридски", "в съучастие като извършител с М.С. и С.Т., е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - като извършителите натиснали бутон "безопасност" на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация и деянието е извършено в стратегически обект".

Активните действията по разследването продължават под ръководството на Софийска районна прокуратура. Назначени са и предстои да бъдат изготвени експертизи, ще бъдат разпитани и други свидетели на деянието, се казва още в съобщението, в което не се съобщава на Божков да е наложена парична гаранция.
За последно името на енергийния експерт влезе в новините, след като миналата година беше назначен за член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев - "консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети