Сега е моментът да се подготвим за риска от смесване на коронавируса с другите респираторни вируси през есента

DenNews.bg
22.07.2020
размер на текста:

"Истинският проблем, според мен, ще настъпи някъде октомври месец, когато ще започнат пиковите инфекции с други респираторни вируси, които дават идентични оплаквания (бел.ред. като с коронавируса) – хората ще кихат, кашлят. Вариантите са няколко: да смятаме, че всички са с коронавирус или да тестваме. Тогава драматично ще се увеличат разходите за тестове. Могат да се направят и превантивни мерки. Първо, да обучим хората за този период, да знаят, че трябва да носят маски, особено важно е тогава. Другото е да се направи профилактична ваксинация срещу класическия грип, още сега. След като се ваксинират хората, се изисква месец - месец и половина да се развие имунитета. И ако се ваксинират сега, септември – октомври ще имат имунитет. Проблемът е да има готова ваксина, защото знаете, че всяка година тя се прави на база преобладаващите щамове". Това коментира пред БНТ д-р Александър Симидчиев, пулмолог и началник клиника в МВР болница. 

"В момента мисля, че няма все още ваксина. Но ако планираме стратегически, можем да ги доставим скоро. При всички положения можем да предотвратим и тази епидемия и всяка друга, ако просто спазваме трите основни правила: маска на закрито, миене на ръце и физическа дистанция.", подчерта той.
"Скептици винаги ще има, но разумните ще предприемат мерки и ще се ваксинират. Отговорните ще носят маски. Това са неща, които можем да правим, и те ще ограничат всяка инфекция", наблегна д-р Симидчиев. "Според мен едно от ключовите неща, което трябва да правим и в момента е да обучаваме хората, да обясняваме какво трябва да се прави, защо да носим маската. Това е ключово. Трябва да имаме систематична обучителна кампания, особено за групи малко по-ниско образовани, маргинални. И тази кампания трябва да е такава, че посланията да достигат до тях по достъпен за тях начин.", подчерта експертът.
"Около 1/3 от хората носят маските под брадичката, дори не покриват устата си, още 20-25% ги носят под носа, така че поне половината от хората не носят маските правилно. А отделен е въпросът, че голяма част от хората не носят въобще маска. Проблем е когато сме близко един до друг и сме на закрито – на разстояние по-малко от 2 м. Тогава рискът е най-голям", сподели наблюденията си пулмологът.
"Всяко място, където хората са в близост един до друг, не носят предпазни средства и говорят силно или викат или пеят, е опасно. Също места, където би могло да има повече хора с оплаквания – например, чакалнята на лечебните заведения.", каза още той. "В момента сме далеч от рисковата зона да нямаме легла. Проблемът е, че те трябва да са оборудвани с апаратура и кадри. Компетентните специалисти са проблем.", обясни той. "При всички положения имахме период на дистанционно обучение в училищата. Колкото по-често се прави – по- добра ще става системата. Ако сме умни като общество, ще се учим от правеното преди. Грешките ще ги ползваме като възможност за учене, и да правим нещата по-добре.", каза още той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети