Трети протест с искане за оставките на Гешев и правителство е насрочен в Дупница

DenNews.bg
21.07.2020
размер на текста:

Адвокат Велислав Величков

Трети протест с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на правителство е насрочен в Дупница за утре, 22 юли.
Протестът отново ще се проведе пред сградата на Районен съд на ул. „Николаевска“ и ще започне от 18:30 часа.

 

Присъстващите ще могат да чуят и да разговарят с адвокат Велислав Величков, експерт по конституционно право и председател на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.

 

„Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност с мисия за справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.
От години „Правосъдие за всеки“ настоява за дълбоката реформа в съдебната система, тъй като само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

 

От гражданската инициатива са категорично „за“ оставката на главния прокурор Иван Гешев. Причината – „Явен опит да се подмени онова, което се нарича правосъдие, с правообслужване и да се нарушат основни правни принципи и граждански права на хората. Нещо като хибридна диктатура с активна роля на Главна прокуратура. Това се случва от началото на мандата на Иван Гешев", коментира преди дни по „Хоризонт“ адвокат Велислав Величков.
„Правосъдие за всеки“ стои и зад протестите още преди избора на Гешев за главен прокурор.
Експертите имат и идеи за истинска съдебна реформа.
„Това пък показва, че нашите 7 идеи за съдебна реформа с гражданска подписка от над 5 000 души през 2015-а, въпреки че са изключително актуални и в момента, не са съвсем пригодими към българските условия, в които главният прокурор се опитва да играе политическа роля в държавата, а това е недопустимо“, коментира още Велислав Величков.

 

Анализът на "Правосъдие за всеки" за дейността на всички главни прокурори от началото на промените досега, с изключение може би частично на Борис Велчев, показва, че те са играли политическа роля в държавата.

 

Една от идеите, които инициативата "Правосъдие за всеки" ще предложи, е да се въведе съдебният контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, тъй като имаме фактически отказ от правосъдие, ако това не се случи, заяви още адвокат Величков и допълни, че "такива модели има в Европейския съюз“.

 

„Вторият системен проблем - това е Висшият съдебен съвет. При тази структура на прокуратурата и при тази безконтролна и безотговорна фигура на главния прокурор, не може да се промени нищо в системата на държавното обвинение, освен да прави всевластен главния прокурор“. Тоест искането е да отпадне единната и централизираща роля на главния прокурор и главният прокурор да бъде равен на председателя на ВАС", посочи юристът.

 

Другото предложение на "Правосъдие за всеки" е ВСС да не съдържа повече прокурорската колегия.

„Хората в момента са на улицата, защото главният прокурор не си върши работа, няма усещане за справедливост, има усещане за избирателно правосъдие, няма наказани за тежките грабежи от времето на прехода, довели до фалити на държавата", обобщи адвокат Велислав Величков.

 

 

Припомняме, че утрешният протест е трети в Дупница. Първият граждански протест бе преди седмица и на него се събраха 250 души. Вторият протест, който се проведе в петък, събра пред съда едва 20 души.

 

Ето призива на организаторите за утрешния протест:

 

Дупница отново се включва във вълната от протести, заляла цялата страна с основни искания за:
- Оставка на правителството;
- Оставка на главния прокурор Иван Гешев.
Бойко Борисов очевидно е отдал българското правителство на концесия на ДПС, Ахмед Доган и Делян Пеевски, затова трябва незабавно да си тръгне!
Корупцията все повече прояжда българското общество и дава още повече власт в ръцете на такива като Доган и Пеевски, а министър-председателят или не иска, или не може да направи нищо! България потъва в корупцията, всепоглъщащата корупция, бавно и неотменно!
Затова ние трябва да кажем:
Стига!
Влиянието и управлението на Ахмед Доган и Бойко Борисов са основните причини България да е най-бедната държава в Европейския съюз и младите ни хора да не искат да живеят в Родината си!
Главния прокурор Иван Гешев ужким се приготвя да бори корупцията, но отказва да произнесе името на Делян Пеевски, а камо ли да го разследва безпристрастно.
Бойко Борисов и Иван Гешев са "подпорната стена" на всеобхватната корупция, облечена във власт. И тази "подпорна стена" е собственост на Делян Пеевски и Ахмед Доган!
Затова: Стига толкова вече! Искаме незабавна оставка!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети