Дебатите по вота на недоверие приключиха набързо в блокирания от протестиращи парламент

DenNews.bg
20.07.2020
размер на текста:

Депутатите приключиха с дебатите по вота на недоверие към правителството за около два часа. Гласуването на вота на недоверие по тема „Корупция“ е насрочено за 11.30 ч. утре
Протестът около Народното събрание продължава. Броят на протестиращите намаля. Сградата е опасана от полицейски кордони, а бусове и коли на полицията и жандармерията препречват подстъпите към нея откъм Българската академия на науките и храма "Св. Александър Невски".

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че правителството няма да подаде оставка и да си тръгне, докато може да свърши нещо полезно и докато връзката с гражданите не е скъсана.
Дончев предупреди, че искането за рестарт на системата означава "временна сърдечна недостатъчност на българското общество" и че нов парламент, в който 10 -20 на сто от депутатите са различни, няма за промени нещата. Той попита риторично има ли мнозинство в парламента, което има силата и волята да използва Конституцията и законите по най-добрия начин.
По време на дебатите за вота на недоверие БСП поиска оставката и на главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор обвърза съдбата си с това управление и трябва да си тръгне с него, смятат те.
Оттегляне на Гешев заедно с кабинета "Борисов" 3 е сред основните искания на продължаващите 12-ти ден протести, които тръгнаха тъкмо след акция на прокуратурата в президентството. Досега обаче социалистите говореха единствено за оттегляне на правителството и избягваха да заявят недвусмислена позиция за главния прокурор.

 


От заседанието отсъстваха премиерът Борисов, който е на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, вицепремиерът Красимир Каракачанов и министрите Боил Банов и Младен Маринов.

Междувременно граждани блокираха съда в Царево тази сутрин в знак на солидарност с обявеното гражданско неподчинение в страната.
Хората се събраха спонтанно. Макар и да не са много, гражданите успяха да блокират работата на съда. Беше отложено и първото гражданско дело.
Полицаи се опитаха да разговарят с тях да позволят функционирането на съда, но след това отстъпиха. Била е извършена и проверка на документите на гражданите. Причината - дали сред тях няма такива, които се издирват или са с криминални регистрации, съобщи bTV.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети