Съдбата на църквата "Света София" в Истанбул ще стане ясна след 15 дни

DenNews.bg
02.07.2020
размер на текста:

 Турският съд отложи решението за превръщането на черквата "Света София" в джамия, съобщи БГНЕС.

Казусът бе разгледан в Държавния съвет - най-високият административен орган на Турция. Решението ще бъде готово след 15 дни. Днешното съдебно заседание продължи само 17 минути. В последните години на няколко пъти имаше обсъждане за превръщането й в джамия. Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова за промяната по време на предизборен митинг миналата година.

Ислямистите в Турция отдавна призовават за преобразуването на "Света София" в джамия, но светските членове на опозицията се противопоставиха на този ход. Предложението предизвика международна критика от религиозни и политически лидери по целия свят.

Припомняме част от историята на "Света София" - "Църква на светата Премъдрост Божия". Тя е построена през 360 г. и тогава е осветена като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. "Света София" е катедрален храм на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г.

След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. "Света София" е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. От 1935 г. "Света София" е превърната в музей.

На два пъти църквата е разрушавана при обществени безредици. Съвременната сграда е построена през 532 - 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал.

Храмът е впечатляващо инженерно постижение за времето си. "Света София" в Истанбул е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура и оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети