След изкачване пеша до Езерата Ревизоро не намери багер, но видя нарушения

DenNews.bg
02.07.2020
размер на текста:

 Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро се качи пеша до Седемте рилски езера вчера, за да провери лично дали разпореждането му за спиране на строителните дейности за изграждане на 8 декара алеи е изпълнено.
Припомняме, че на правителственото заседание вчера сутринта премиерът Бойко Борисов поиска Димитров и вицепремиера Томислав Дончев да извършат цялостна проверка на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза".
Борисов коментира, че е недопустимо в „тази перла“ да се използва багер. "И повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета и места, които багери, валяци, чакъл. Каквито и да са добронамерени подбудите има начини и инструмент да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мен ме дразни. Седнете на чай билков, липов, вземете си мента, глог и валериан, отидете и направете пътеките на Рилските езера… да станат красота", каза Борисов на заседанието на МС.

И екоминистърът се качи пеша до Рилските езера за първи път.

Министърът обходи района и констатира, че строителната техника е изведена от обекта и дейностите по проекта са спрени. Установени бяха нарушения в изпълнението на проекта, за които ще бъде изготвен подробен доклад до министър-председателя.
Предстои извършването на възложената от Димитров цялостна проверка на проекта от експерти на Оперативна програма "Околна среда". За установени нарушения изпълнителят ще бъде санкциониран, уточниха от МОСВ.

"Радвам се, че го няма багерът тук и ги няма камионите, за мен те не са си свършили добре работата, мен ако питата, трябва изобщо да ги махнем, ако ще го правят така, по-добре да не го правят, от друга страна, ние никога вече няма да получим пари от ЕС", каза на място Димитров, цитиран от bTV.

Парите по програмата „Околна среда“ за проекта са 11 млн. лв., 3 млн. от тях са за пътеките от хижата до езерата.

"По цял свят пътеките са с филц и по цял свят има пътечки с мостчета и парапети. Така е одобрен проектът през 2014-а година. На мен не ми харесва да ползват техника. Иначе това да ги ограничиш в една алея и да им кажеш "моля ви, пазете природата, не стъпвайте в ляво, в дясно, има изградена пътека, както във всички природни паркове в света"... Това не е технология за пръв път само в България, само тук. Това е технология, която е одобрена още навремето. Имало е работни групи, обсъждания...всички са се произнесли и са го одобрили. Мен ме притеснява, че горе и с джипки са се качвали и трябва да го изговорим с полицията да не се допуска. На мен не ми хареса да виждам трактори и багери горе. И никой не ги е карал да се качват горе. Те ще бъдат глобени", добави Димитров, цитиран от БНР.


"Аз изпълних указанията на премиера да видя, да се запозная и да му докладвам. Днес някои погрешка са сметнали моите въпроси какво точно да спрем на проекта като някакъв опит за закачка и скандал. Няма такова нещо. Аз си имам началник и знам кой е началникът. Чувам, че всички смятат, че ние сме се карали с премиера. Никой не може да се кара с премиера, още повече служителите му. Ако не ти харесва премиера - оставката и си заминаваш!", каза още Ревизоро.

Директорът на парка призна, че изпълнителят нарушава закона, като разполага тежка техника на над 2000 метра в защитена територия. От националния парк не знаят кои са подизпълнителите – нито хората с джиповете, нито тези с конете, които също участват в дейностите по проекта.


Припомняме, че Окръжна прокуратура-Кюстендил също се самосезира и възложи на „Икономическа полиция“-Дупница да бъде извършена незабавна проверка.

Припомняме, че вчера премиерът Борисов каза още: „нали уж всички милеем за природата“ и посъветва министъра да се „разбере“ с еколозите.

От своя страна еколозите коментират, че няма какво да се „говори и разбираме“, след като екологичните норми са ясни и категорични и по тях консенсус и договорки не може да се правят.

Припомняме още, че емблематичният природозащитник и зелен експерт Тома Балев коментира, че ужасът на Езерата и на плаж „Алепу“, както и всяко друго увреждане и риск за природата се дължат на системно незачитане и нарушаване на екологичните норми и законодателство, както и на липсата на професионализъм в държавните институции, чиято задача е да опазват околната среда и да прилагат екологичното законодателство.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети