Протест в Дупница търси почтените прокурори и съдии, защото без чисти съд и прокуратура изборите нямат значение

DenNews.bg
13.07.2020
размер на текста:

Протест „Оставка на правителството, оставка на Гешев“ е насрочен за утре, 14 юли, от 18:30 часа пред сградата на Районен съд-Дупница. Инициатори на протеста са група граждани, а намерението е не само да се подкрепят протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които текат от дни в София и други градове, но и да се напомни, че без независими и работещи съд и прокуратура изборите нямат значение.


Целта на организаторите е и да се даде кураж на доблестните полицаи, следователи, прокурори и съдии.

Ето призива:

 

С всеки изминал ден се засилват опитите за заглушаване на истината, че гражданските протести настояват не само за оставка на правителството, но и за оставка на главния прокурор Иван Гешев, както и за провеждане на тотална реформа в съдебната система, МВР и прокуратурата. Реформа, която да гарантира, че призваните да бранят закона и правото ще изпълняват функциите си, а няма да участват активно в овладяването на държавата, няма да действат като бухалка за лични и частни интереси на временно овластени политици и бизнесмени.

 

Ние ще излезем пред сградата на Районен съд-Дупница на 14 юли, вторник, от 18.30 часа, за да напомним, че без съдебна реформа и освобождаване на прокуратурата и МВР от мутрите никои избори няма да доведат до промяна на политическия модел, качеството и стандарта ни на живот; няма да сложат край на корупцията, която убива Нас, а прави Тях все по-недосегаеми.

 

Излизаме, за да напомним, че за всеки политик престоят във властта е много по-удобен в държава, в която върховенството на закона е имитация, а служби, прокуратура и съд се ръководят по телефона, а не от закона и морала.

 

Излизаме, за да напомним, че всеки политически субект, който започва да говори за избори, но е участвал активно или с мълчание в превземането на отстояващите и гарантиращите правото институциите, е нищо друго освен следващият кандидат-диктатор, от когото децата ни ще трябва да бягат в чужбина или да свалят с протести след един, два или три мандата.

 

Излизаме, за да напомним, че няма значение как се казват премиерът, министрите и народните представители, няма значение представители на коя партия са, ако нямаме работеща и независима прокуратура и чиста съдебна система, които да преследват и наказват корупцията, които да не допускат овладяването на държавата.


Колкото и да избираме и преизбираме политици, докато нямаме максимално работещи полиция, прокуратура и независим съд-само ще се мразим помежду си заради цветове и абревиатури и винаги ще има някой за гонене след пореден кредит на доверие.


Излизаме със свещи и челници, за да потърсим почтените следователи, полицаи, прокурори и съдии и да им дадем кураж да надигнат най-после глави и глас.

 

Търсим ги, защото не на народа е работа да реформира съдебната система.

 

Гражданите можем и трябва да окажем натиск над мутрите, за да дадем пространство и сила на доблестните в системата.

 

Търсим ги, защото знаем, че са там.

 

Елате пред Районен съд-Дупница, за да осветим заедно пътя към връщането на закона и справедливостта.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети