Изгнила и ръждясала мантинела е причина за 6-те жертви при зверската катастрофа на АМ "Тракия"

Dennews.bg
13.07.2020
размер на текста:

 По повод тежкия пътно-транспортен инцидент при км 163 на автомагистрала "Тракия" от 12 юли 2020 година, при който загинаха шестима души, Европейският център за транспортни политики разпространи специално становище.

В него той изказва своите съболезнования на близките на загиналите и пострадалите и посочва, че макар и да се полагат значителни усилия за намаляване жертвите по пътищата, изостава работата по обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти.

Ето защо от Европейския център за транспортни политики настояват незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.

Те припомнят, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е само и единствено на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В същото време еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е била стара и ръждясала и изобщо не е отговаряла на действащия норматив.

От Центъра припомнят, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са били предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. Черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели), но в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Ето защо от Европейския център за транспортни политики настояват дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

"Вярваме, че експертите от ДАБДП няма да допуснат на масата лобисти, които с действията и бездействията си да застрашават живота на гражданите на Република България" посочват от Европейския център за транспортни политики.

В заключението на становището си от ЕЦТП настояват за извършване на незабавна реформа, която да преструктурира АПИ, като я превърне в работеща структура.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети