Трета нощ на протести в Сърбия, хората сами блокираха подстрекателите като седнаха мирно на земята

DenNews.bg
10.07.2020
размер на текста:

Трета вечер на протести в Белград. Този път те бяха мирни. 8 часа продължи този път протеста в столицата на Сърбия пред сградата на парламента и приключи без сблъсъци с полицията, съобщи кореспондент на РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
Сръбският премиер Ана Бърнабич след двудневните безредици поради връщането на ограниченията заради коронавируса обяви ново затягане на мерките, по-специално забрана за събирания на открито и закрито на повече от 10 души. Но властите се отказаха от въвеждането на полицейски час, което всъщност предизвика масовите протести на гражданите.

Вчера протестиращите избраха мирна тактика - те започнаха да се събират около 17:00 часа местно време на площада пред сградата на парламента. Повече от половината от пристигналите веднага седнаха на асфалта и тротоарните плочи пред стъпалата на сградата. Акцията се проведе под мотото „Седи, не се оставяй да те измамят“. На протеста този път нямаше тежко въоръжени служители на реда и специални части – те бяха разположени от другата страна на парламента и така и не излязоха към протестиращите. Нямаше изказвания на организаторите и изявления. Няколко пъти атмосферата пред оградата по стъпалата на парламента се нажежи, бутилки и камъни бяха хвърлени към вратите на законодателното събрание. Но активисти и привърженици на мирния протест започнаха да скандират "Седнете!" и напрежението не ескалира. Някои от най-агресивните хора, които прескочиха оградата на парламента, бяха върнати от самите протестиращи и изгонени без сериозни сблъсъци.

Много демонстранти бяха с бели тениски с лозунгите на акцията. Причината са твърденията, че насилието през предишните дни е било провокирано от групи хулигани, близки до управляващите, за да бъде опетнен имиджът на опозиционерите, предаде Асошиейтед прес.

Драган Джилас - един от главните лидери на опозицията, каза, че протестът трябва да изглежда точно по този начин, без присъствието на "бесните кучета" (на управляващите).
Франс прес също предаде, че този път хиляди недоволни от начина, по който властите управляват кризата с коронавируса, се демонстрирали снощи без инциденти, след две нощи на насилие и сблъсъци с полицията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети